Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om långsiktiga och överskådliga spelregler i energipolitiken.
En god och säker tillgång till billig energi är en förutsättning för den svenska industrins konkurrenskraft och därmed också för vår fortsatta tillväxt. Flertalet prognoser om elförsörjning pekar mot att ny elproduktionskapacitet kommer att behövas i Sverige. Men idag har den tunga industrin i våra huvudsakliga konkurrentländer ett lägre elpris än de svenska. Detta försämrar vår konkurrenskraft långsiktigt.
Vårt välstånd och vår tillväxt bygger till stor del på att vi utnyttjar teknikens framsteg. Men för att detta ska göras möjligt behövs idag stora investeringar i konkurrenskraftig elproduktion, som kärnkraft och vattenkraft, vid sidan av komplement som vindkraft. En mer avancerad industri med högt förädlingsvärde innebär mycket el. Den svenska energipolitiken måste därför ta hänsyn till tillgången till billig energi för fortsatt industriell utveckling och tillväxt. Men dagens energipolitik i Sverige missgynnar tillväxten i vårt land, genom att de politiska styrmedlen hindrar långsiktighet och nytänkande.
Investeringar i ny elproduktionskapacitet är i allmänhet kapitalkrävande, samtidigt som beslutens ledtider är långa. Regelverk och marknadssignaler måste skapa ett klimat som inbjuder till att ersättnings- och nyinvesteringar uppstår.
Konkurrenstryck och villkor för skatter och tillståndsgivning påverkar företagens möjligheter och kostnader, och blir avgörande för beslut om de ska investera eller inte investera.
Utan långa stabila spelregler vågar aktörer inte investera eller reinvestera i vattenkraften, som är en ren och effektiv energikälla som dessutom uppfyller alla krav på förnybarhet.
Vår relativt utsatta geografiska läge med långa avstånd kräver transporter, vilka vägts upp av Sveriges historiskt låga elpriser och goda tillgång till råvaror. Ska detta vara en konkurrensfördel att ta till vara i framtiden måste staten ge tydligare signaler i energipolitiken. Risken finns annars att den tunga industrin, med dess hundratusentals direkta och indirekta arbetstillfällen, börjar lämna landet. Flera av de industriella nyinvesteringar som tidigare var självklara att göra i Sverige riskerar nu att hamna utomlands. Därmed riskeras också arbetstillfällen i hela Sverige, vilket inte bara är en tragedi för de drabbade utan på sikt också är ett hot mot den svenska välfärden.
Politiskt stabila och långsiktiga beslut är viktiga för att återskapa framtidstron hos industrin. Därför är det viktigt att nu att åstadkomma långsiktighet och stabila villkor. Det är företagens uppgift att investera för att möta framtidens expansionsmöjligheter men det är politikernas uppgift att se till att företagen vågar fatta investeringsbesluten.
Regeringen bör snarast omvärdera energi- och skattepolitiken för att förmå att bygga upp en långsiktighet och stabilitet som ger industrin långsiktiga och överblickbara spelregler.