Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att öronmärka minst en tiondel av Fouriermedlen till de små och medelstora innovativa företag som i dag forskar och utvecklar framtidens drivmedel och fordon.
Den globala klimatutmaningen ställer stora krav på en omvandling och förnyelse av hela samhället inklusive transportsektorn. Utsläppen från fordon måste dramatiskt minskas. Nya bränslen, motorer och helt nya framdrivningssystem måste utvecklas. Elhybrider och rena elektriska motorer kommer att utgöra viktiga lösningar i framtiden. Även människors ökade krav på utvecklad säkerhet i fordonen kommer att bli än mer relevanta i framtiden.
Den internationella personbilsindustrin genomgår för närvarande en mycket snabb strukturomvandling på grund av en försämrad konjunktur och marknadens efterfrågan på mer klimatanpassade fordon. De svenska tillverkarna av tunga fordon är internationellt mycket konkurrenskraftiga. I Europa finns endast fyra länder som uppvisar samma bredd av tillverkare av både lätta och tunga fordon, forsknings- och utvecklingsarbete, ett stort antal underleverantörer som i sig är globalt konkurrenskraftiga och med en nära samverkan med staten i form av gemensam forskning och utveckling.
För att säkerställa att det svenska fordonsklustret utvecklar och upprätthåller en konkurrenssituation som gör att det är världsledande, särskilt inom områdena klimat och säkerhet, krävs att kraftfulla åtgärder vidtas för att hantera den uppkomna situationen. Dessa åtgärder inbegriper långsiktiga satsningar både för att stärka företagens konkurrenskraft och för att möta klimatutmaningarna. Insatser krävs för en mer miljöanpassad fordonsteknik och drivmedelsutveckling. En sådan utveckling är av starkt samhälleligt intresse, och därför är gemensamma satsningar mellan staten och de fordonstillverkande företag som är relevanta för ett starkt kluster angelägna, inte minst stöd till forskning och utveckling på området.
Regeringen beslutade hösten 2008 om ett kapitaltillskott till ett statligt bolag, Fouriertransform, som ska bedriva forsknings- och utvecklingsverksamhet, samt annan verksamhet inom fordonsindustrin. Det ska fungera som ett riskkapitalbolag där investeringarna ska ge marknadsmässig avsättning på sikt.
Vi socialdemokrater vill prioritera fordonsforskningen ytterligare och lyfta fram underleverantörernas ställning. Genom tydliga ägardirektiv bör de medel som kanaliseras via Fouriertransform få en bred profil som även inkluderar innovationsdrivna små och medelstora företag i underleverantörsledet. Samtidigt skulle jag vilja gå ett steg längre och se om möjligheten finns att exempelvis öronmärka delar av Fouriermedlen till de små och medelstora företagen och att dessa sedan ska kunna sökas av alla innovativa företag som idag forskar på att utveckla framtidens drivmedel och fordon.