Motion till riksdagen
2009/10:N367
av Anita Brodén och Agneta Berliner (fp)

Rättvisa handelsvillkor och rättvisemärkta produkter


fp1142

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i det fortsatta arbetet lyfta fram rättvisa handelsvillkor.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet och uppmuntran av verksamheter som motarbetar all typ av diskriminering, uppmuntrar till rättvisa handelsvillkor med tredje världen och främjar en långsiktigt hållbar produktion.

Motivering

Rättvisemärkt är en oberoende etisk och social produktmärkning med fokus på mänskliga rättigheter. Vid val av leverantörer och produkter som är certifierade av Rättvisemärkt krävs att arbetstagare och producenter i utvecklingsländerna får skäligt betalt samt att arbetstagarna får goda arbetsvillkor. Rättvisemärktcertifiering innebär att mänskliga rättigheter efterlevs, speciellt vad gäller barn, kvinnor, funktionshindrade och minoritetsgrupper samt att produktionen sker så att en hållbar miljömässig utveckling främjas.

För att få sälja rättvisemärkt krävs att odlarna och handeln med varorna certifieras i enlighet med internationella Fairtrade-kriterier av det oberoende kontrollorganet FLO-certifiering (Fairtrade Labelling Organizations International).

Det finns rättvisemärkt kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice, ris, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa rättvisemärkt vin, rosor och sportbollar.

De senaste åren har intresset ökat för produkter som inte är livsmedel, så kallade nonfood-produkter. Ett projekt inom FLO just nu är att se över kriterier för rättvisemärktcertifierade textilier och kläder. Rättvisemärkt bomull finns redan.

Föreningen för Rättvisemärkt i Sverige är en ideell organisation som arbetar för att sprida information om rättvisemärkt och väcka opinion om rättvis handel. Föreningen har 35 organisationer som medlemmar och leds av en generalsekreterare. Rättvisemärkt har systerorganisationer i ett tjugotal länder i Europa, Nordamerika, Australien/Nya Zeeland, Mexiko och Japan.

Den nordiska fikapaustävlingen den 20 oktober är ett exempel på hur man försöker sprida intresset och kunskapen kring rättvisemärkta produkter. Vid alla serveringar, där det finns minst en rättvisemärkt produkt kan man delta i den nordiska tävlingen och därmed lyfta fram vikten av rättvisa handelsvillkor.

Vi välkomnar utrikesutskottets arbete med dessa frågor, där också internationella organisationer, forskare och tankesmedjor varit involverade. I den takt världshandeln ökar, ekonomier integreras, informationsutbytet växer och kommunikationsmöjligheterna förbättras är ett säkerställande av rättvisa handelsvillkor oerhört angeläget.

Vi anser därför att det är viktigt att regeringen i det fortsatta arbetet lyfter fram rättvisa handelsvillkor samt uppmuntrar olika ideella organisationer som främjar rättvis handel. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 2 oktober 2009

Anita Brodén (fp)

Agneta Berliner (fp)