Motion till riksdagen
2009/10:N362
av Ola Sundell (m)

Pilotprojekt för utveckling och tillväxt i glesbygdsområden


m1677

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om pilotprojekt för utveckling och tillväxt i glesbygdsområden.

Motivering

Svensknorska gränsområden har länge upplevt en demografiskt negativ utveckling som har en påtaglig inverkan på glesbygdsområdenas samhällsekonomiska potential. Flertalet så kallade regionprojekt genomförs i syfte att minska gränshinder, utveckla lokalt näringsliv och förbättra områdenas infrastruktur för att därigenom stabilisera befolkningstalet. Utvecklingsprojekt som syftar till att höja glesbygdsområdens attraktivitet och förbättra det lokala företagsklimatet är avgörande för att vända utvecklingen.

Glesbygdsområden i gränstrakterna har potential att skapa bestående värden om rätt förutsättningar föreligger. Våra grannländer är fortfarande landets viktigaste handels- och samarbetspartner. Norge är Sveriges tredje viktigaste exportmarknad med ett exportvärde år 2006 på 76 miljarder kronor. Landet i väst är också Sveriges viktigaste importland med ett importvärde 2006 på 68 miljarder kronor. Utöver handel har norska företag stora investeringar inom olika svenska näringsgrenar. Norrmän står också för den största andelen turister i Sverige.

Fortsatt skandinavisk arbetsmarknadsintegration kombinerat med företagsutbyten bidrar till ekonomisk utveckling. Statistik visar att ungefär 18 000 människor arbetspendlar varje dag mellan våra länder, varav cirka 90 % är svenskar som pendlar till Norge. 25 000 svenskar är folkbokförda i Norge och omkring 50 000 svenskar arbetar i Oslo-området, ofta inom sjukvården och servicenäringar.

Vårt utbyte med Norge och de värden samarbetet genererar kommer inte av sig självt. Resultaten kommer genom planerade infrastruktursatsningar, gränsöverskridande regelförenklingar och förmågan att tänka nytt.

Att fortsätta utveckla förutsättningar för ökat intra-skandinaviskt samarbete är viktigt för glesbygdsområden i gränstrakterna i hela Sverige. Vi kan bli klokare genom att genomföra och utvärdera innovativa pilotprojekt.

Ett framgångsrikt exempel är Mitt-Skandinaviskt Regionprojekt som är ett samarbetsprojekt bestående av Strömsunds och Krokoms kommuner på svensk sida och Lierne och Röyrviks kommuner på norsk sida. Projektet är finansierat av EU/Interreg, nämnda kommuner och andra aktörer på båda sidor av gränsen. I projektet har man genom effektiva metoder skapat förutsättningar så att lokala företag upplever en sund tillväxt även i rådande tider. Arbetskraftsbrist finns inom vissa områden.

Det är viktigt att dra lärdom av enskilda regionprojekt med positiv utgång, men lika viktigt är det att fortsätta genomföra satsningar och sjösätta djärva pilotprojekt som kan användas som framtida utvecklingsmodeller för framgångsrikt utvecklingsarbete i glesbygdsområden.

Man bör se över möjligheterna att genomföra ett pilotprojekt, gärna i nämnt område, med extra fokus på kommunikations- och infrastruktursatsningar samt pröva nya metoder för att stärka företagens tillväxtpotential, till exempel genom lokala arbetsgivaravgiftsreduktioner.

Stockholm den 5 oktober 2009

Ola Sundell (m)