Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska avslå gasledningens dragning i Östersjön genom beslut i riksdagen.
Östersjön är ett grunt hav, och omloppstiderna för byte av vatten är långa. En utbyggd gasledning och exempelvis ökade oljetransporter skulle göra Östersjön till ett område med stora intressen inte bara för miljön utan även när det gäller ekonomiska och strategiska och därmed säkerhetspolitiska intressen. Detta är alltså en mångfasetterad fråga.
Nord Stream har ansökt om tillstånd att förlägga gasledningarna öster om Bornholm och det finns stor risk för att biologiskt material byggs upp, som det gör på saker som sticker upp från botten. Det skapar lä för strömmarna med syrebrist som följd, vilket också påverkar både fisk och övrig havsmiljö.
Frågan om gasledningen är politisk, men regeringen har hittills beskrivit den som en tillståndsfråga där man i princip inte tycker sig ha någonting att säga till om.
Denna verklighetsbeskrivning av FN:s havsrättskonvention rimmar illa med den verkliga juridiken, och när nu företaget Nord Stream gjort den miljökonsekvensbeskrivning som måste göras har Sverige alla möjligheter att stoppa gasledningen med hänsyn just till miljökonsekvenserna. Det är tydligt att inte alla sträckningar på land har utretts tillräckligt.
Vi tar ställning mot planerna på en gasledning i Östersjön och tycker i stället att man ska samordna politiken med andra berörda Östersjöstater som motsätter sig en ledning på havsbotten samt stödja de baltiska länderna och Polen i deras ansträngningar inom EU för att man ska utreda en dragning på land.
Varför inte vända utvecklingen mot miljövänligare energikällor som biogas och framför allt solenergi, som kan producera el? Så länge fossilgassystemet fortsätter att användas sker ingen utveckling av alternativa och miljövänligare energikällor.
De tre oppositionspartierna här i riksdagen har gått emot och sagt nej. Det gäller även de områden som berörs. Huvudskälet är miljöskälet.
Nu är vi medvetna om att det är starka ekonomiska och politiska krafter som vill bygga gasledningen, och risken finns att de ska vinna över både miljöskyddet och den klokaste energipolitiken.
I sammanhanget ska också tilläggas att det inte finns någon svensk kommun längs sträckningen i Sverige som säger sig vara positiv till gasledningen.
Frågan bör tas till riksdagen så att vi kan få ett svenskt ställningstagande som har ett parlamentariskt stöd.