Motion till riksdagen
2009/10:N325
av Christina Axelsson och Sonia Karlsson (s)

Behörig företrädare för utländska företag i Sverige


s14220

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i landet verksamma utländska företag och näringsidkare ska ha en behörig företrädare i Sverige.

Motivering

Den nuvarande filiallagen har uppmärksammats i anslutning till diskussioner om EG:s tjänstedirektiv. Lagen ställer krav på viss etablering vid verksamhet här i Sverige. Nu har frågan återigen uppmärksammats utifrån tjänstedirektivets ratificering i Sverige och EG-fördragets artikel 49 om fri rörlighet för tjänster.

Den nuvarande moderatledda regeringen har gjort bedömningen att det nuvarande kravet på filial för tjänsteföretag, som endast tillfälligt avser att tillhandahålla tjänster i Sverige, strider mot EG-rätten. Man har därför utarbetat ett förslag till ändring i förordningen om utländska filialer med innebörden att tillfälliga tjänsteutövare från andra medlemsstater ska undantas från kravet på etablering genom filial. En promemoria med förslaget har remitterats till bl.a. arbetsmarknadens parter. Regeringen föreslår att ta bort kravet att det ska finnas en i Sverige bosatt föreståndare med ansvar för den bedrivna verksamheten. Detta för de fall där näringsverksamhet bedrivs av enskild näringsidkare som är bosatt i ett annat land och för enskilda näringsidkare som är bosatta i andra EES-länder.

Dessa förslag innebär att de fackliga organisationernas förhandlingsrätt urholkas genom att det i dessa fall inte längre kommer att finnas någon motpart att föra förhandlingar med. Det är även viktigt med en representant på plats för att inte svenska företag ska missgynnas och för att motverka ekonomisk brottslighet. Vi anser att det är mycket viktigt att det finns regler som säkerställer att utländska företag och näringsidkare som är verksamma i Sverige har en behörig person på plats i Sverige, en person som kan förhandla om och träffa kollektivavtal och företräda företaget i frågor om lön och andra anställningsvillkor. Ytterst handlar det om den svenska modellen.

Förordningsändringen ska enligt regeringen träda i kraft den 27 december 2009, dvs. vid den tidpunkt tjänstedirektivet ska vara genomfört i EU:s medlemsstater. Ännu har inga förslag om hur den svenska förhandlingstraditionen ska kunna upprätthållas presenterats om de föreslagna regeländringarna genomförs.

Stockholm den 2 oktober 2009

Christina Axelsson (s)

Sonia Karlsson (s)