Motion till riksdagen
2009/10:N323
av Helene Petersson i Stockaryd m.fl. (s)

Ökad användning av trä


s32048

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka användningen och återvinningen av trä.

Motivering

Sverige är ett skogsland men är dåligt på att ta till vara träet och förädla denna förnämliga råvara. Trä som det enda förnyelsebara byggmaterialet kommer av allt att döma spela en viktig roll i framtidens byggande. Att använda träbyggnadslösningar handlar om att förena modernt, ekologiskt byggande med principen att så långt det är möjligt bruka lokala råvaruresurser – till gagn för tillväxt, sysselsättning, miljö och ekonomi. Idag är landet en stor leverantör av råvaror till Europas byggande, men för att i högre grad kunna förädla den på hemmaplan och därmed skapa fler arbetstillfällen måste förutsättningarna för en utveckling av svensk trämekanisk industri säkerställas.

I Småland är träindustrin en av de viktigaste näringarna. Totalt finns 826 företag inom möbel- och inredningsindustri, sågverk och trähustillverkning. Av dessa finns 324 i Jönköpings län, 212 i Kronobergs län och 281 i Kalmar län.

Inom området finns ett antal aktörer, bland annat Träcentrum Nässjö och Växjö universitet, det vill säga det kommande Linnéuniversitetet. På Växjö universitet pågår forskning om produkter och system för byggande med trä. Träcentrum Nässjö är ett centrum för utbildning och utveckling inom området. Det pågår även ett antal utvecklingsprojekt, t.ex. Trästad 2012 som Eksjö, Växjö och Västerviks kommuner medverkar i. Regionförbundet är en av finansiärerna av projektet.

Men det saknas en samordning av insatserna och en kraftfull satsning för att utveckla den träbearbetande industrin. Industrins kontakter och samarbete med forskningen måste intensifieras för att utveckla såväl nya produkter som nya och mer rationella produktionsprocesser.

Dessutom har förstås även träindustrin i Småland drabbats hårt av den pågående lågkonjunkturen. För sågverken har produktionen fallit med 13 % i förhållande till förra året. Inom inredningsindustrin har vissa företag tappat så mycket som 40 % av sin försäljning. Småhusindustrin har det fortfarande tungt, men marknaden har sannolikt ”bottnat”.

Flera företag inom möbelindustrin har det fortfarande mycket svårt. Snickeriindustrin har emellertid redan en god efterfrågan.

Inom samtliga branscher har företag som satsat på vidareförädling, produktutveckling och exportinriktade insatser klarat sig bättre än sina konkurrenter inom samma bransch.

Den svenska byggmarknaden behöver mer kunskap och tradition när det gäller att använda trä i storskaligt byggande.

Vid sidan om insatser för kunskapsspridning skulle större offentliga byggprojekt kunna fungera som ett föredöme för utveckling genom att skapa goda exempel, sprida kunskap om tillämpningar i byggsektorn och stimulera ytterligare investeringar i träindustrin.

Ett annat område som måste uppmärksammas är behovet av återvinning. Ett alternativ är att införa ett generellt återvinningssystem för trä för att ta vara på det träavfall som i dag uppstår inom exempelvis bygg- och träindustrin, men även i hushållen.

En nära samverkan mellan staten och arbetsmarknadens parter är en väg som bidrar till industriell och ekonomisk utveckling i vårt land. Det är en väg som ger oss hög sysselsättning och en stark välfärd. Vi vill därför gå vidare med de strategiska branschprogram som togs fram under 2006 i samarbete med arbetsmarknadens parter. Skogs- och träindustrin är en av de branscher som är av avgörande betydelse för ekonomisk tillväxt och sysselsättning i hela Sverige. Branschprogrammen innehåller en rad konkreta åtgärder som ska genomföras för att stärka de berörda industriernas internationella konkurrenskraft. De är viktiga för den svenska skogs- och träindustrin.

Stockholm den 1 oktober 2009

Helene Petersson i Stockaryd (s)

Håkan Juholt (s)

Lars Wegendal (s)

Peter Jeppsson (s)