Motion till riksdagen
2009/10:N315
av Peter Rådberg och Tina Ehn (mp)

Biogas


mp505

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att se över förutsättningarna för att biogasutvecklingen i Fyrbodal kan bli verklighet inom en snar framtid.

Biogasutveckling i Fyrbodal

Klimatpåverkan

Det pratas mycket om att reducera CO2 utsläpp. Ett område som är svårt att förbättra är trafikens utsläpp av CO2. Trafiken bidrar också med NOx och andra av föroreningar. Lägsta emissioner har avgaser från fordon drivna med biogas.

Biogas

Biogas framstår klart som det bästa biobränslet ur miljösynpunkt. Livscykelanalys, LCA, har noll fossil inblandning och visar bränslets överlägsenhet från produktion till utsläpp. Avfall blir fordonsbränsle. Restprodukten blir biogödsel.

Fyrbodal

I Fyrbodalregionen har biogasanvändningen utvecklats kraftigt. Under år 2007 kommer det att konsumeras ca 2 000 000 m3 biogas i området. Biogas har funnits i mer än 10 år i Trollhättan och försörjer alla citybussar, sopbilar och alla av kommunen ägda bilar. Biogasen försörjer också ett antal fordon som används av företag och privatpersoner. Utvecklingspotentialen är stor. Regionen har som mål att reducera användningen av fossila bränslen och bli självförsörjande på energi till värme och transporter. Det regionala samarbetet är viktigt för att bygga upp en lämplig infrastruktur för energiförsörjningen.

Biogasens fördelar

Att använda biogas som drivmedel har många stora fördelar.

Biogas kan

Förslagets fördelar

Tidplan

Rågas Fordonsgas

År 2010 16 milj Nm3 10 milj Nm3

År 2020 100 milj Nm3 65 milj Nm3

Intressanta projekt i Fyrbodal

I Brålanda finns ett långt gånget projekt om produktion av biogas vid ca 15 gårdar. Denna gas avses ledas till en gemensam uppgraderingsanläggning (gas med 60 % metanhalt koncentreras till 98 % metanhalt för fordon). Denna lösning är unik och kommer att öppna vägen för liknande anläggningar runt om i landet och i andra länder.

Grästorp har många öppna odlingsmarker. Det planeras en stor biogasanläggning i området. Den beräknas ge 5–7 000 000 m3 fordonsgas. Gasen planeras att levereras till Trollhättan och Vänersborg och andra orter i regionen.

Problemet

Vid uppbyggnaden av biogassystem är avståndet mellan producenter och konsumenter ett problem. I många fall sker transporter av biogas på lastbil till tankstationerna. Detta är inte bra ur miljösynpunkt. Gasledningar i mark skulle vara en idealisk lösning. Det finns många fördomar mot gasledningar. Fyrbodal har tänkt sig en modell som skiljer sig från naturgasledningar.

Problemets lösning

Projektet kallas för Biogas highway. Tanken är att producenter och konsumenter, dvs land och stad, byggs samman med biogasledningar, som till exempel polyetenslangar som förläggs längs vissa vägar. Rågasledningar och rengasledningar läggs alltid parallellt och därmed möjliggörs anslutning av tankstationer längs hela sträckan och leveranser av biogas från jordbrukare. Det finns goda möjligheter att sammanbinda Uddevalla, Brålanda, Mellerud och Grästorp med rågas- och rengasledningar. Dessutom bör en anslutning, på sikt, ske till Göteborg som har ett stort behov av biogas.

Kostnader

Om hela projektet skulle verkställas så beräknas kostnaden till 1,1 miljarder kronor. 200 miljoner för ledningar och 900 miljoner för biogasanläggningar.

Fyrbodal: 14 kommuner i norra Västra Götaland

Stockholm den 2 oktober 2009

Peter Rådberg (mp)

Tina Ehn (mp)