Motion till riksdagen
2009/10:N303
av Kent Persson m.fl. (v)

Industriella utvecklingscenter


v266

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om IUC enligt vad som anförs i motionen.

Bakgrund

IUC Sverige är en verksamhet som tillsammans med kompletterande regionala och nationella organisationer aktivt bidrar till att nya jobb skapas, effektivare organisationer byggs upp och nya verksamheter bildas. IUC består i dag av 15 IUC-bolag och över 500 direkta delägare kompletterade av 2 000 indirekta delägare. IUC samarbetar regionalt med universitet, högskolor, industriforskningsinstitut, regionförbund, kommuner, fackföreningar m.fl. Av de mer än 500 direkta delägarna är 91 % företag inom IUC.

IUC – ett medel för jobb

I de kristider som vi genomlever, med en kraftig nedgång i industriproduktionen och en kraftig ökning av antalet arbetslösa, behövs en kraftsamling för att bryta denna utveckling.

IUC arbetar med samverkansmodeller med industriforskningsinstituten för att identifiera företagens behov och skapa samarbete mellan företag och institut. De samordnar också utvecklingsprojekt tillsammans med små och medelstora företag och forskningsinstitut samt universitet och högskolor.

IUC arbetar också med avknoppningar från större företag för att göra dessa framgångsrika. På IT-området jobbar man med utveckling av IT-system hos företag. IUC sysslar också med kompetensutveckling i småföretag. En tung del är de branschprogram för först och främst basindustriområden där man hjälper till att utveckla de små och medelstora företagens roll.

För att IUC ska kunna öka takten i sin unika verksamhet med ett stort antal samhällsaktörer i organisationen måste ytterligare medel tillföras. Ett förslag från IUC Sverige skulle innebära ytterligare samarbeten mellan aktörerna. Till det kommer att 9 000 små och medelstora företag ska ha genomgått en grundläggande tillväxtanalys där utvecklingsbehov identifieras för fortsatta utvecklingsprojekt. Minst 1 500 aktiva projekt med företag ska ha inletts eller genomförts fram till budgetperiodens utgång, vilka syftar till att säkra och utveckla konkurrenskraften, utveckla tekniker, stärka produktionssystemen, utveckla nya produkter och företag samt skapa nya jobb. Som en direkt ny punkt vill man inom IUC också etablera nätverkssamarbeten i Östersjöregionen och med nordiska grannländer baserade på små och medelstora företags behov.

Resultatet av uppdraget skulle bli en ökad omsättning på 25 % hos de deltagande företagen under treårsperioden som ger nya jobb, en minskning av ohälsotalen med 10 % och ett utvecklat samarbete i Östersjöregionen. Antalet nya arbetstillfällen uppskattas till 7 000.

Vänsterpartiet föreslår att 103 miljoner kronor avsätts för 2010, 112 miljoner kronor för 2011 och 132 miljoner kronor för 2012 till IUC:s verksamhet.

Stockholm den 30 september 2009

Kent Persson (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Peter Pedersen (v)

Gunilla Wahlén (v)