Motion till riksdagen
2009/10:N297
av Annie Johansson och Stefan Tornberg (c)

Stärkt regional tillväxt och konkurrenskraft


c322

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en tillväxtinriktad regionalpolitik för hela Sveriges entreprenör-skap, konkurrenskraft och sysselsättning.

Motivering

Regional tillväxt handlar om att stärka regioners och individers möjligheter för entreprenörskap, konkurrenskraft och sysselsättning. En tillväxtinriktad regionalpolitik skapar möjligheter att tillvarata den lokala och regionala miljöns unika förutsättningar i storstäder, landsbygder och landsorter.

En uthållig regional tillväxt grundar sig i vikten och värdet av olikheter. Olikheter är en tillgång som alla människor, företag, kommuner och regioner kan dra nytta av. Precis som människor i Arvidsjaur och Arjeplog drog nytta av kylan för att skapa ett av världens ledande testområden för bilar kan människor i varje kommun och region i Sverige dra nytta av just de specifika förhållanden och kunskaper som finns lokalt. Men det förutsätter att de som lever och bor i området tillåts fatta besluten och får makt över dagordningen. Därför måste vi släppa loss tillväxtpotentialen i vårt land genom att regionalisera Sverige.

Europeiska unionens sammanhållningspolitik är ett viktigt verktyg för regional utveckling. Ett verktyg som kan utvecklas för ökad effektivitet, tydligare fokus på tillväxt och innovation samt för omställning till hållbara samhällen i både städer och landsbygder. För ett öppet och sammanhållet Europa är det viktigt att alla regioner omfattas av sammanhållningspolitiken där det också naturligtvis är viktigt att slå vakt om fri handel, kommunikation och samverkan.

Landsbygderna är rika på naturresurser och på kunniga och företagsamma människor. Goda boendemiljöer och natur- och kulturvärden uppskattas av både svenskar och besökare från andra länder. Genom att tillvarata det engagemang och den utvecklingskraft som finns på landsbygderna skapas förutsättningar för tillväxt i hela Sverige. Det är viktigt att arbeta såväl för en utveckling av hållbara städer som för landsbygdernas möjligheter. I en tid av energiomställning kan landsbygderna spela en avgörande roll för utvecklingen av ett hållbart samhälle genom bland annat den ökade efterfrågan på förnybar energi, hållbar turism och närproducerade livsmedel.

Tillgängligheten till grundläggande service för alla är en av många förutsättningar för tillväxt i alla delar av landet. Det är viktigt att det finns en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig service för att skapa en miljö där det är attraktivt att såväl bo som att starta och driva företag. Det handlar om att utveckla lokalt anpassade lösningar som tar hänsyn till varierande förutsättningar och behov, men också om att finna mer generella metoder som kan fungera i olika delar av landet. Det innebär att lösningar för exempelvis bank, post och apotek sannolikt kommer att se olika ut i olika delar av landet, men att dess service, tjänster och produkter ska finnas tillgängliga för alla. Utgångspunkten måste vara att öka samordningen mellan kommersiell och offentlig service samt även tillvarata den ideella sektorns potential.

Stockholm den 30 september 2009

Annie Johansson (c)

Stefan Tornberg (c)