Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av ett system med s.k. royaltylån för att underlätta övergående finansieringsproblem i nyetablerade företag.
De flesta av dagens bidrags- och stödsystem riktat till nyföretagande syftar till att värdera dels effekter på skapandet av nya arbetstillfällen i det egna företaget, dels effekten av investeringar i maskiner eller byggnader. Företag vars verksamhet i första hand får effekter på arbetstillfällen hos underleverantörer av olika slag värderas ej på samma sätt.
Under en etableringsfas är risken större i dessa företag än andra att finansieringsproblem uppstår. Detta bland annat för att nuvarande stödformer inte överbryggar de problem med finansieringen som kan uppstå temporärt till dess att en ”hållfast” balansräkning skapats.
Ett sätt att klara en svacka av detta slag kan vara införandet av s.k. royaltylån. Dessa typer av lån kallas ibland också för mjuka krediter. Det är lån som förbättrar balansräkningen på sådant sätt att andra finansieringsmöjligheter, exempelvis via bank, öppnar sig. Royaltylån ska betalas tillbaka, men vikten läggs inte i första hand på att ta ut avkastning från långivarens sida. Skälet till lånet är att samhället därigenom vill bidra till att skapa tillväxt. Motivet är därmed detsamma som för övriga stödformer. En tänkbar organisation för att administrera lån av detta slag kan vara Almi. I så fall bör en funktion som har till uppgift att bedöma och följa upp utvecklingsintensiva företag i skedet innan banken vanligtvis medverkar inrättas. För att tillräcklig kompetens ska finnas att tillgå bör denna funktion byggas upp på nationell nivå.