Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utvärdera avregleringarna av de statliga bolagen.
De senaste åren har avregleringar skett inom såväl posten som taxibranschen, telefoni, energi, flyg, järnvägen och apotek. Avregleringar kan vara ett medel för staten att lösa de strukturella och ekonomiska problemen. Avregleringar kanske också kan vara ett sätt att nå likvärdig god och fungerande service i hela landet för medborgarna. För att ta reda på det bör avregleringarna utvärderas. Det är tid för en sammanhållen utvärdering av de avregleringar som genomfördes under 1980- och 90-talen. Det är angeläget inte minst utifrån konsumenternas perspektiv att utvärdera servicen, kvalitén, tillgängligheten och prisutvecklingen.
Under ett antal år har hela järnvägssektorn i Sverige genomgått en kraftig och snabb förändring. Dessförinnan hade SJ:s ansvar för banorna övergått till Banverket. Samtidigt anpassades persontrafiken till ett delvis avreglerat förhållande. Arbetet med en avreglering pågår såväl nationellt som internationellt. Att bedriva järnvägstrafik innebär att ansvara för ett storskaligt, kapitalkrävande och stort trafiksystem. Det är svårt att jämföra järnvägens förutsättningar med andra branschers. Järnvägsdrift är en egen unik verksamhet och ett strategiskt instrument i samhällsbyggandet. Därför krävs ett långsiktigt planeringstänkande.
Fackförbundet Sekos undersökningar visar att bland annat inom posten finns en ökad vilsenhet hos kunderna på grund av en försämrad servicenivå. Inom elbranschen dominerar nu ett fåtal bolag och produktionskapaciteten har minskat med tio procent. Elräkningarna har blivit allt krångligare medan elavbrotten blivit fler. Undersökningarna ger signaler om att behovet av uppföljning är stort. Det är viktigt för framtidens mål och vägval när det gäller det statliga ansvaret, verksamheten, driftformen och ägandet.