Motion till riksdagen
2009/10:N275
av Luciano Astudillo (s)

Modenäringen


s32075

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla modenäringen.

Motivering

Rent historiskt har mode betraktats som överflödskonsumtion och förknippats med skeva skönhetsideal. Men synen på mode har förändrats i Sverige och vi ser nu en växande trend av att mode blir en kulturyttring, en livsstil som dessutom skapar arbetstillfällen. Det är en mycket positiv utveckling. Men det är en utveckling som främst har skett i skymundan, utan samhällets stöd.

Svenskt mode kan bli ett sätt att marknadsföra Sverige internationellt, precis som tidigare skett med svensk design, musik och film. Men då måste politiken sluta se mode som tonårsflickors konsumtion och börja se det som en bransch med stor potential. Vill vi göra svenskt mode till en del av Sverigebilden krävs ett helhetsgrepp.

Svenskt mode behöver få ett modeinstitut, som skulle kunna samordna och ge stöd till alltifrån utbildning och företagande till start- och riskkapital och exportstöd.

Det svenska modeundret handlar till största delen om små företag som omsätter ett par hundra tusen kronor. Jag har träffat många unga modedesigner som vill ha jobb med större innehåll, som drivs av drömmar om att skapa något eget och som vill vara egna företagare. Många av dessa har dock en dyster framtid framför sig.

I rapporten Mode Svea, som togs fram för två år sedan, konstateras att endast ett av tre företag blir äldre än tre år. Detta beror inte på att trenderna växlar för mycket – tvärtom är svenska modedesigners mycket framgångsrika. Av rapporten framgår att det inte finns tillräckligt med stöd för dessa entreprenörer och att det ofta är svårt att få banker och andra att satsa kapital på en affärsidé baserad på en ung människas dröm.

Vi måste som politiker ta ett större ansvar i alltifrån utbildnings- och näringslivs- till kulturpolitiken. Många ser just modebranschen som spännande och ny. Den hajpen kan vi ta vara på. Ett modeinstitut kan bidra till att fler modeföretag får leva vidare, utvecklas och bli stora märken. Då skulle modebranschen bidra till många fler arbetstillfällen och dessutom ge många unga entreprenörer möjligheten att förverkliga sin dröm.

Stockholm den 1 oktober 2009

Luciano Astudillo (s)