Motion till riksdagen
2009/10:N270
av Betty Malmberg (m)

Sydvästlänken


m1416

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i regleringsbrevet för affärsverket Svenska Kraftnät ange att huvudalternativet då inriktningsbeslut om hur nya stamnät ska anläggas eller uppgraderas bör vara att de ska förläggas i mark.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inriktningsbeslut för Sydvästlänkens norra del bör vara att den ska förläggas i mark.

Motivering

I samband med att Svenska Kraftnät år 2007 skickade ut samråd om infrastruktursatsningen, som då kallades Sydlänken, inkom 1 887 svar. Det var 1 887 svar som samfällt krävde att den nya kraftledningen skulle grävas ned. De många svaren mot en luftledning var och är ett uttryck för människors oro om strålning, det stora markintrånget, motvilja mot expropriation, förfulningen av landskapet, försvårandet att bruka mark, värdeminskningen på fastigheter, produktionsbortfallet, säkerhetsskäl och att det representerar förra seklets teknikanvändning. Skäl som är förståeliga och lätta att sympatisera med.

Svenska Kraftnät har sedermera via ett inriktningsbeslut under 2008 fastställt att den västra och södra delen av det nya stamnätet ska förläggas i mark. Detta är mycket bra. För den norra delen av Sydvästlänken, sträckan Närke till Jönköping, anger dock inriktningsbeslutet att det ska byggas en ny 400 kV luftledning. Människor som bor längs den planerade sträckningen är därför mycket upprörda av skäl som angetts ovan.

Det som känns mycket märkligt är att staten i egenskap av affärsverket Svenska Kraftnät då det gäller den norra sträckningen inte hörsammar människors oro, inte bryr sig om anläggningens inskränkning av äganderätten och dessutom framhärdar i att använda gammal teknik. Att vid en nyinvestering i stamnätet göra det i form av en luftledning känns helt passé, inte minst med tanke på alla klimatdiskussioner och farhågor om än mer extrema vädersituationer och stormar i framtiden.

Med hänvisning till ovanstående anser undertecknad att det ska skrivas in i regleringsbrevet för affärsverket Svenska Kraftnät att det alltid ska ha förläggning med markkabel som förstahandsalternativ då det fattar sina inriktningsbeslut. Självklart kan avsteg från principen då behöva göras vartefter detaljstudier av projekten blir kända, men då skulle ett mer flexibelt och framtidsinriktat alternativ alltid måsta prövas.

Svenska Kraftnät har tidigare lovat att ”lokalisering och anläggandet av en överföringsförbindelse ska ske med minsta möjliga påverkan på enskilda och allmänna intressen”. Då finns bara ett alternativ, nämligen att så hög andel som möjligt av framtida investeringar i stamnätet förläggs i mark.

Stockholm den 29 september 2009

Betty Malmberg (m)