Motion till riksdagen
2009/10:N256
av Siw Wittgren-Ahl och Ronny Olander (s)

Kunskapsintensiva forskande tillväxtbolag


s32101

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om insatser för att överbrygga finanskrisens effekter på life science-branchen.

Motivering

Kunskapsintensiva forskande tillväxtbolag är viktiga för svensk ekonomi. Den framtidsbransch som kallas ”life science” skapar tusentals jobb – samtidigt som de potentiellt sitter inne på botemedel till många av de sjukdomar som idag försvårar och förkortar livet för många människor i Sverige och globalt.

Genom vetenskaplig skicklighet är Sverige världsmästare på innovation. Vi har en hög andel avknoppningar från universiteten, där spännande idéer blir företag. För denna typ av ”start-ups” finns också ett väl utbyggt system med statligt riskkapital och olika stödformer.

Ett stort antal rapporter och utredningar från myndigheter och organisationer visar dock på ett svenskt systemfel: Sverige lyckas inte med att förse de växande bolagen med riskkapital i den svåra och ofta långa fas som ligger mellan start-up och egen marknadsförsörjning. För bolag som forskar i nya läkemedel handlar det om processer på åtskilliga år, kanske decennier, innan kliniska prövningar gett klartecken för marknadsintroduktion. För bolag inom medicinsk teknik är det höga utvecklingskostnader av spetsteknologi. Man kan i korthet säga att life science är den dyraste form av företag man kan starta. I det läge där vi befinner oss riskerar lovande företag att gå under eftersom det privata riskkapitalet torkat ut och det inte finns någon statlig instans att vända sig till när man passerat startfasen.

Majoriteten av alla andra europeiska länder har insett att det behövs politiska krafttag för att förbättra möjligheterna för dessa företags innovationer att nå marknaden. EU:s statsstödsregler ligger inte i vägen för denna sorts branschstöd. Tvärtom har EU-kommissionen identifierat branschens utmaningar som ett ”marknadsmisslyckande” och uppmuntrar statligt stöd till branschen.

Regeringen bör se över stödet till denna livsviktiga bransch och se över om det går att öronmärka resurser till den så känsliga sena etableringsfasen för kunskaps- och forskningsintensiva företag. Stödet skulle kunna kanaliseras inom ramarna för exempelvis Industrifonden. Enligt branschens egna bedömningar skulle ett förstärkt riskkapital behövas för att täcka upp det gap som uppstått efter de privata finansiärernas bortfall – pengar som kan komma att återkomma till statskassan när företagen nått fram till egen marknadsförsörjning.

Stockholm den 1 oktober 2009

Siw Wittgren-Ahl (s)

Ronny Olander (s)