Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att LKAB och Vattenfall bör kvarstå i statlig ägo.
Både LKAB och Vattenfall AB har som helstatligt ägda företag stor betydelse för vårt land. De representerar mycket stora värden och bidrar årligen till staten för fortsatt utveckling av viktiga samhällsfunktioner.
De bägge företagen bedrivs, och ska bedrivas, affärsmässigt och ges bästa förutsättningar för utveckling. Men de har också ett stort ansvar för att bidra till en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.
Den el som produceras, och som i begynnelsen till största delen producerades ur vattenkraft i norra Sverige, utgör en viktig stomme i samhällslivet – både för industrin och för privathushållen. En av vår tids stora frågor är hur energi ska produceras på bästa sätt utan att negativt påverka klimat och miljö. Där har statliga Vattenfall en viktig roll.
Som malmfältsbo känner jag oro för hur den samhällsomvandling som är nödvändig för gruvbrytningens fortsatta expansion ska ske. Hur den ska finansieras och vilka samhällshänsyn som ska tas vid förändringarna i samhällena är stora och viktiga frågor. Här är det viktigt med ett statligt ägande för att ha kontroll över hur samhällsomvandlingen ska kunna ske på ett för människorna i bygden vettigt sätt.
Sverige är största råvaruleverantören av järnmalm i Europa. Den malmen kommer från malmfälten i Norrbotten och har mycket stor betydelse för landets nettoexportvärde.
Detta visar hur viktiga naturtillgångarna är för Sverige som nation.
Att dessa statliga företag är mycket välskötta och varje år lämnar viktiga bidrag till välfärden, samtidigt som de i flera fall spelar en större roll än den strikt ekonomiska, är ett tillräckligt skäl för att de även i fortsättningen skall kvarstå i statlig ägo.