Motion till riksdagen
2009/10:N248
av Peter Jeppsson m.fl. (s)

Havsbaserad vindkraft


s28003

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en kraftfull utbyggnad av havsbaserad vindkraft.

Motivering

För att bryta beroendet av olja och andra fossila bränslen måste vi satsa på energislag som är förnybara och skonsammare mot miljön. Vindkraft både på land och till havs är ett av de alternativ som måste få en mer central roll i vår energipolitik. Även om det har blivit en ökad satsning på vindkraft de senaste åren ligger Sverige fortfarande efter många andra länder.

Den havsbaserade vindkraften är ett alternativ som måste ägnas ökad uppmärksamhet. Den finns för närvarande bland annat i Kalmarsund och utmed Skåne- och Hallandskusten. Men vi är övertygade om att den har en framtid på många fler ställen, inte minst utmed Blekinges kust.

Bolaget Blekinge Offshore har startats för att tillvarata dessa goda förutsättningar och arbetar nu för att i Hanöbukten bygga en vindkraftspark som kan komma att räknas till de största i världen. I Karlshamn finns möjligheten att koppla in minst 2 500 MW vindkraftseffekt. Det motsvarar 500 verk med effekten 5 MW vardera eller drygt 800 verk på 3 MW vardera. När projektet blir fullt utbyggt förväntas elproduktionen i parken uppgå till cirka 8 TWh årligen, vilket motsvarar över 5 procent av hela Sveriges elförbrukning.

Försvarsmakten har tidigare varit kritisk till utbyggnad av vindkraften eftersom den ställer till problem för signalspaningsutrustning genom att vindkraftverken reflekterar, förvränger och till och med döljer signaler. Studier har därefter gjorts inom ramen för Samverkansgrupp Vindkraft, som resulterat i att det blivit lättare för Försvarsmakten att godkänna etablering av vindkraftverk. Det är viktigt att Försvarsmakten inte är ett hinder för vindkraftens utbyggnad och kommande nödvändiga energisatsningar.

Några av fördelarna med havsbaserad vindkraft är att den möjliggör byggandet av större kraftverk och att det är mer energi i vinden. En av nackdelarna är att det är dyrare att bygga än på land. Det är självklart en faktor som kan bli avgörande för den havsbaserade vindkraftens framtidsutsikter. Staten måste därför överväga om det behövs någon form av stöd för att stimulera och påskynda investeringar i havsbaserad vindkraft.

Målet måste vara att få till stånd en rejäl tempohöjning för vindkraftsutbyggnaden. Det är nödvändigt om Sverige ska klara att nå de klimatpolitiska målen när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser. Men det är också nödvändigt av arbetsmarknadspolitiska skäl eftersom en kraftfull utbyggnad av vindkraften skulle skapa många nya arbetstillfällen, bland annat i Blekingeregionen.

Stockholm den 28 september 2009

Peter Jeppsson (s)

Jan Björkman (s)

Kerstin Haglö (s)