Motion till riksdagen
2009/10:N237
av Kristina Zakrisson och Leif Pettersson (s)

Ekonomisk kompensation för etablering av vindkraft


s32002

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten till ekonomisk kompensation för etablering av vindkraft.

Motivering

Vindkraften är förnybar och ur klimat- och miljösynpunkt ett av de bästa alternativen för att utvinna energi. Användningen av förnybara energikällor hör till de viktigaste medlen för att uppnå klimatmålen. Än så länge svarar vindkraften för en liten del av världens elproduktion, men är den energiform som växer snabbast i världen och har stor potential.

Det råder idag högtryck vad gäller intresset för att anlägga vindkraftsparker på flera håll i vårt land, bland annat i Norrbotten. Detta är mycket positivt, då det bidrar till omställningen av landets energiförsörjningssystem och bidrar till en bättre miljö. Eftersom norra Sverige har goda förutsättningar för vindkraft, så är också intresset stort från exploatörer, både från Sverige men också från utlandet.

Även om vindkraften ur klimat- och miljösynpunkt är ett mycket bra alternativ så påverkas naturvärdena i området på olika sätt. Utifrån de erfarenheter som finns av vattenkraftsutbyggnaden bör ett nationellt system för ekonomisk kompensation till kommunerna för etablering av vindkraft vara rimligt att införa.

I dagsläget är det de privata skogsägare som i förekommande fall upplåter mark som får direkt ekonomisk kompensation. Eftersom alla kommuninvånare på något sätt berörs av de etableringar som görs borde kommunen på något sätt få ersättning för detta.

Problemet är på vilket sätt detta ska ske. Det finns många olika lösningar i olika delar av landet, från ett enkelt markarrende till ett kooperativt ägande, men också att man behåller en del av vinsten från den årliga elproduktionen. Frågorna och oklarheten är stor bland kommunerna och även på länsnivå. Hur ska man förhålla sig till exploatören, befolkningen och förvisso också till de grannkommuner som inte är föremål för någon satsning?

Människors upplevelser av och inställning till vindkraft är något som är subjektivt och som varierar med tidpunkt och plats. Det handlar om landskapspåverkan, begränsningar i friluftslivet, oro för buller och lägre fastighetsvärden, attityder till och värderingar av miljö och natur och vindkraftens roll. Sedan finns intressekonflikter med andra näringar som besöksnäringen och rennäringen samt med militära skyddsområden.

Därför anser vi att ett nationellt system för ekonomisk kompensation till kommunerna för etablering av vindkraft bör ses över.

Stockholm den 28 september 2009

Kristina Zakrisson (s)

Leif Pettersson (s)