Motion till riksdagen
2009/10:N213
av Hans Backman m.fl. (fp)

Konkurrens på elmarknaden


fp1178

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nordisk harmonisering av regelverken kring bl.a. leverantörsbyten och mätning för att förbättra slutkundsmarknaden samt om en avreglering av marknaden för elmätare.

Motivering

I mitten på 90-talet avreglerades flera marknader i Sverige, bland dem marknaden för teletjänster. Under de närmast påföljande tio åren hade vi en förhållandevis hög produktivitet i den svenska ekonomin och den drevs till stor del av utvecklingen i tele- och kommunikationssektorn. Den hängde ihop med ökad internationalisering och konkurrens, men de svenska avregleringarna bidrog också och gjorde att nya och utvecklade produkter kunde få fäste på den svenska marknaden. Det visar på vikten av bra regleringar för att skapa förutsättningar för positiv konkurrens och hög produktivitet.

Politiker bör som regel inte direkt styra marknaden och företagens aktivitet. Däremot är det viktigt att politiker sätter upp bra institutionella ramverk som uppmuntrar till god konkurrens och entreprenörskraft. Bra reglering av marknaden kan hjälpa företag att växa och vara innovativa. Både företag och samhälle drar nytta av ökad konkurrens som kan fostra innovation och utveckling. Konkurrens handlar inte bara om pris, utan även om utveckling av nya och befintliga varor och tjänster. Det omvandlingstryck som företag idag känner beror dels på konkurrensen på den inhemska marknaden, dels på det tryck som finns utifrån, särskilt för ett land som Sverige med en liten och öppen ekonomi.

En välfungerande elmarknad som kan hålla konkurrenskraftiga priser är viktig både för svenska hushåll och företag. Alliansens energiöverenskommelse har förbättrat förutsättningarna för investeringar i kraftproduktion, bl.a. genom att planeringsmålet för vindkraft höjts till 30 TWh till 2020 och genom att det blir tillåtet att bygga nya kärnkraftsreaktorer när de gamla tjänat ut. Tillståndsprocessen för byggande av vindkraftverk förenklas också, vilket gör att ledtiderna för byggnation kan kortas.

Även om det finns en nordisk marknad för själva elproduktionen, så är eltjänsterna till kund fortfarande i stort sett nationella marknader. För att öka konkurrensen om slutkunden behöver regelverken kring bl.a. leverantörsbyten och elmätning harmoniseras mellan de nordiska länderna. Förändrat och förbättrat regelverk kan också uppmuntra till fler aktiva val av konsumenterna och därmed till ökad konkurrens. För att stimulera en fortsatt utveckling av elmarknaden bör därför bl.a. marknaden för elmätare avregleras.

Stockholm den 28 september 2009

Hans Backman (fp)

Tina Acketoft (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Christer Nylander (fp)