Motion till riksdagen
2009/10:N211
av Christin Hagberg och Bo Bernhardsson (s)

Ändringar i minerallagen


s32003

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över minerallagen.

Motivering

I Sverige är det Bergsstaten som handlägger ärenden enligt minerallagen. En av deras uppgifter är att pröva ansökningar om undersökningstillstånd för att möjliggöra provborrningar. Bergsstaten ska dessutom utöva tillsyn över efterlevnaden av minerallagen. I arbetsuppgifterna ingår också att informera både företag och andra intressenter.

Regeringen har beslutat att Bergsstaten ska ha följande mål: En aktiv och effektiv tillstånds-, tillsyns- och informationsverksamhet ska möjliggöra undersökning och utvinning av de mineraliska ämnen som omfattas av minerallagen.

I Sverige idag råder en ganska febril aktivitet vad gäller provborrningar efter olika mineraler. Det är provborrningar efter bland annat naturgas i Skåne och uran i norra delarna av Sverige.

I båda fallen handlar det om att leta efter energikällor som vi i politiskt fattade beslut har sagt att vi ska fasa ut från energisystemet. Dessutom pågår flera av dessa provborrningar i områden som är känsliga natur- och kulturmiljöer som vi i andra sammanhang och av andra skäl har sagt att vi ska värna. I första steget ges tillstånd till provborrning. Finner man det man söker, exempelvis naturgas, i så stor omfattning som man hoppas ska ett nytt tillstånd sökas. Efter ytterligare undersökningar med positiva resultat ansöks om det slutliga tillståndet att utvinna. Först då görs en rejäl genomgång av vad en utvinning kan ge för miljöeffekter. Detta kan synas mycket märkligt eftersom provborrningarna sker långt tidigare och eftersom känslig och värdefull närmiljö redan i det första skedet kan åsamkas skada. I Skåne har Länsstyrelsen ställt sig tveksam till att provborrningar genomförs, men inte ens det kan stoppa projektörerna utan det är Bergsstatens ord som gäller.

Minerallagen borde ses över i syfte att hänsyn även tas till andra intressen än de direkt kommersiella. Allmänna intressen och värnandet av värdefulla miljöer och biologisk mångfald bör gå före rätten att leta efter och utvinna mineraler. I exemplet naturgas är det förvånande, och i grunden orimligt, att man inte tar hänsyn till klimatutmaningen och de beslut som fattats eller måste fattas på klimatområdet och som innebär att fossila bränslen skall fasas ut.

Stockholm den 28 september 2009

Christin Hagberg (s)

Bo Bernhardsson (s)