Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stimulera övergången till miljövänlig energi.
Industrin använder stora mängder energi både i sin produktion och för uppvärmning, ventilation, belysning och transporter. Flera forskningsprojekt visar att svensk industri använder mer än dubbelt så mycket el per producerad energiprodukt som konkurrenterna på kontinenten. Orsaken är inte slöseri utan en följd av tidigare låga elpriser. För att klara konkurrensen är den svenska industrin nu tvungen att minska sin elanvändning genom sparande och systemförändringar.
Energianvändningen inom industrisektorn uppgick år 2006 till 157 TWh, vilket motsvarade cirka 39 % av Sveriges slutliga energianvändning. Oljeanvändningen har, trots en ökande industriproduktion, minskat kraftigt sedan 1970-talet, vilket har möjliggjorts genom energieffektivisering och ökad elanvändning. Olja har ersatts av andra energislag, främst el vars andel av industrins energianvändning har ökat från 21 % till 48 %.
Den specifika oljeanvändningen har dock hela tiden minskat, vilket indikerar att industrins produktionsvärde har ökat i högre grad än oljeanvändningen.
För bränslen som förbrukas inom industrin, jordbruket, skogsbruket och vattenbruket får avdrag göras motsvarande 100 % av energiskatten och 79 % av koldioxidskatten. Koldioxidskatten kan sättas ned ytterligare om den är högre än 0,8 % av försäljningsvärdet för samtliga tillverkade produkter när 79 % av koldioxidskatten dragits av. Återbetalning medges inte för bensin och ofärgad högbeskattad olja eller bränsle som använts för drift av motordrivna fordon.
Anna Lööf 2009-10-06 08:57:29
Även fjärrvärme som levereras till dessa näringar är subventionerade. Den värmeproducent som levererar värme för tillverkningsprocessen i industriell verksamhet medges återbetalning av hela energiskatten och 79 % av koldioxidskatten samt skillnaden mellan det betalda skattebeloppet och ett belopp beräknat efter skattesatsen 0,5 öre/kWh vad gäller energiskatten på el.
Det finns stora skillnader i kostnader för olika industrier att konvertera från oljebaserade produkter till fjärrvärme. Som tidigare har nämnts finns det också ett flertal branscher och processer där denna typ av konvertering inte kan genomföras eller är olönsam. När det gäller en viss del av den olja som används för uppvärmning bör det dock vara möjligt att ersätta denna med exempelvis fjärrvärme. Storleken på kostnaden för en sådan investering varierar starkt med faktorer som industrins avstånd till närmaste fjärrvärmenät, anslutningskostnaden, åtgärder och anpassningar som behövs i industrianläggningen, industrins beräknade fjärrvärmekonsumtion samt priset på fjärrvärme.
Att med styrmedel, som koldioxidskatt och EU:s handelssystem för utsläppsrätter, verka för att driva på en utveckling där användningen av oljebaserade bränslen inom industrin minskar torde vara ett beslut i linje med regeringens miljöpolitik.
En satsning på förnybar energi och effektivare energianvändning stärker Sveriges försörjningstrygghet och konkurrenskraft och ger den svenska forskningen och det svenska företagandet en ledande roll i den globala omställningen till en kolsnål ekonomi.
En betydande energieffektivisering kommer förhoppningsvis att ske inom industrin. Svensk industri kan vara världsledande i den omställningen. Industrin måste ta till sig nya tillverkningssätt och produkter som både förbrukar mindre energi och sparar resurser.