Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en samlad syn på förvaltningen av våra vattenresurser inkluderat hav, sötvatten och fiske.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lokaliseringen av den nya myndigheten till Göteborg.
Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning som ska lämna förslag till vilka verksamheter inom i första hand Naturvårdsverket, Fiskeriverket och de fem vattenmyndigheterna som ska ingå i en ny myndighet för havs- och vattenmiljöfrågor. Utredaren ska lämna förslag till myndighetens verksamhet, ansvarsområden och regionala förankring, beskriva formerna för samordning och samverkan med andra myndigheter samt redovisa behovet av och föreslå nödvändiga författningsändringar.
Utredningen är omfattande och har en mycket begränsad tidsram. Utredningen ska redovisas den 1 februari 2010 och myndigheten ska vara på plats den 1 januari 2011. Utredningen berör flera departement (finans, miljö, jordbruk och näring), ett 10-tal centrala myndigheter, vattenmyndigheterna, länsstyrelserna och kommunerna.
Utredningen bör ges tillräcklig tid så att ett bra resultat ska kunna uppnås.
Ser man principiellt på vad som framförs i direktiven anser vi följande:
En ny havs- och sötvattensmiljömyndighet är positivt. Det kan vara ett första steg mot en samlad syn på förvaltning av våra ytvattenresurser. Namnet bör i logik med dess uppgift vara Havs- och vattenresursmyndighet.
Det är bra att integrera hav och sötvatten eftersom det är svårt att dra någon naturlig gräns. Till exempel rör sig vissa arter som lax, havsöring och ål emellan sött och salt vatten under sin livscykel.
Det är dock tvärt emot all utveckling internationellt att skilja fiske från havsmiljö. EU-kommissionen har omvandlat Fiskeridirektoratet till ett Havsresursdirektorat och livsmedelskedjeutredningen föreslog att omvandla Fiskeriverket till en havsresursmyndighet.
Direktiven har lämnat frågan om lokalisering öppen. Vi anser att den nya myndigheten ska lokaliseras till Göteborg som redan utgör ett marint kluster. I Göteborg finns bland annat Havsmiljöinstitutet som är en samverkan mellan Göteborgs, Stockholms och Umeå universitet samt Högskolan i Kalmar. Där finns också den myndighetsorganisation som fortsättningsvis ska svara för fiskeriförvaltning och fiskerikontroll. Dessutom finns där också andra viktiga aktörer såsom SMHI:s och SGU:s marina enheter samt Vattenmyndigheten för Västerhavet i Göteborg.
Vi kan också konstatera att Västra Götalands län har jämförelsevis få statligt anställda, endast 1,8 procent jämfört med Stockholms läns 3,6 procent.