Motion till riksdagen
2009/10:MJ429
av Tina Ehn (mp)

Samordning av djurskydd och förprövning


mp509

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förprövning och djurskydd samordnas på länsstyrelserna.

Bakgrund

I djurskyddslagens 2 § finns bestämmelser om att utrymmen som ska hålla djur ska förprövas. Den uppgiften har skötts av länsstyrelsen, och syftet är att byggnaderna ska vara utformade på ett sådant sätt att djurskyddet och djurhälsan inte hotas. Initiativet till förprövningen kom från veterinärt håll, och professor emeritus Ingvar Ekesbo var starkt pådrivande.

Förprövningen har varit betydelsefull för framför allt större stallar som svinstall och kycklingstall där klara förbättringar har skett sedan förprövningen kom till. Utrymmena har blivit större och bättre anpassade till djurens behov. Luftkvaliteten har blivit bättre och många av bestämmelserna handlar just om ventilation. I vissa fall är föreskrifterna mycket detaljerade, i andra fall anges mått och dylikt som en rekommendation.

Men förprövning gäller även mindre gårdar med betydligt färre djur. Som exempel kan nämnas att fem hästar räcker för att stallet ska förprövas. Det gäller hela stallet den dagen den femte boxen byggs, även om hästar hållits i de första fyra boxarna under en längre tid.

Syftet med förprövningen är alltså att garantera att stallar har en sådan utformning att djurskydd och djurhälsa inte äventyras. Bestämmelserna är inte till för sin egen skull, utan för djurens. Men djurskyddslagstiftningen i övrigt har tidigare legat på kommunerna; samverkan mellan länsstyrelsen och kommunen har inte skett. Man har som exempel inte samordnat besök och tillstånd, utan respektive myndighet har skött sitt. Nu verkar det ganska självklart att ändra detta!

Samordna!

För en djurhållare kan förprövningen upplevas som mycket teknisk och kopplingen till djurens välbefinnande helt saknas. De inspektörer som har hand om förprövningen och åker på gårdsbesök har inte med självklarhet kunskap om djur och deras beteenden. Man ser till byggnaden. Men avsikten med förprövningen var ju att ge djuren ett gott djurskydd och möjlighet till god hälsa. När kontroller och dylikt sker där djuren finns på gården borde det därför vara naturligt att förprövningen och djurskyddet kopplas ihop. Nu när både förprövning och djurskydd ligger organiserat på länsstyrelsen har detta blivit inte bara möjligt, utan högst önskvärt.

Genom att samordna förprövning och djurskydd kommer förprövningen att kännas mer relevant för djurägaren och även djurskyddet kan bli fullödigare. Förprövningen kan på ett annat sätt än tidigare ta sin utgångspunkt i djurskyddet, och genom samordning finns både den byggnadstekniska och den djurskyddsmässiga kompetensen på plats vid besiktningar. För djurägaren, som i de allra flesta fall har djurens bästa för ögonen, ökar förståelsen för de krav myndigheten ställer, eftersom de bättre än tidigare utgår från det som är syftet med djurskyddslagen – djurens väl och ve.

Stockholm den 6 oktober 2009

Tina Ehn (mp)