Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta initiativ till införande av det s.k. samförvaltningsinitiativet.
Forskningsstationen i Ar på Gotland, som också är en del av Högskolan på Gotland, bedriver sedan flera år tillbaka fiskeekologisk forskning.
För några år sedan genomfördes på försök lokal förvaltning av fiskbestånd inom tio områden varav Gotland var ett. Försöket kallades samförvaltningsinitiativet. Så många intressenter som möjligt (yrkesfisket, sport- och husbehovsfisket, forskningen, länsstyrelsen, naturvårdsorganisationer samt representanter för Fiskeriverket) samlades för att tillsammans svara för förvaltningen av vissa fiskbestånd runt Gotland. Tanken var att intressenterna skulle ”prata med varandra i stället för om varandra”. Avsikten var att man skulle få en gemensam bild av verkligheten och därefter fatta beslut om lämpliga åtgärder för ett långsiktigt hållbart nyttjande. Forskningsstationen i Ar var en av initiativtagarna till detta.
Efter att samförvaltningsinitiativet ha pågått under 2005–2006 gjorde Fiskeriverket på uppdrag av Jordbruksdepartementet en utvärdering av försöket. Avsikten var att försöket med samförvaltning skulle fortsätta och permanentas. Sedan rapporten hamnade på
Jordbruksdepartementets bord har ingenting hänt.
En återstart av Samförvaltningsinitiativet Gotland skulle vara positivt för det gotländska fisket, men även innebära en utveckling av verksamheten vid forskningsstationen i Ar. Det skulle innebära att forskningen vid stationen i Ar utvecklades till mer tillämpad forskning direkt riktat mot förvaltningen där olika undersökningar och övervakning av fiskbestånden skulle ingå.
Mot denna bakgrund bör regeringen ta initiativ till att det s.k. samförvaltningsinitiativet införs på Gotland.