Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kemikaliemarknaden.
Kemikaliemarknaden är en snabbt växande marknad. Det finns i dag över 100 000 kemikalier registrerade, men vi vet väldigt lite om många av dessa ämnens farlighet och vi har tidigare saknat effektiva verktyg för att snabbt kunna vidta skyddsåtgärder mot dem.
EU:s nya kemikalielagstiftning, Reach, möjliggör nu en säkrare hantering och användning av kemikalier inom EU. De farligaste kemikalierna ska bytas ut om det finns mindre farliga alternativ, konsumenter ska ha rätt att få information om produkters farlighet och tillverkare ska hållas ansvariga för det som orsakas av produkter.
De nordiska länderna har varit pådrivande i framtagandet av Reach. Vi nordiska parlamentariker hade gärna sett en ännu skarpare lagstiftning. Reach är ändå världens mest ambitiösa lagstiftning på kemikalieområdet fastän den har brister och kryphål. Nu är det viktiga att följa upp lagstiftningen.
Klimatfrågan är nu den mest diskuterade miljöfrågan, men kemikaliefrågorna ska inte glömmas bort. Klimat och kemikalier bör hanteras med samma dignitet.
Det finns redan nu sedan november 2008 en officiell panel, International Panel of Chemicals Pollution, IPCP, med nordiska forskare som initiativtagare. Denna panel kan naturligtvis vara inledningen på en FN-panel, liknande den om klimatet.
Vi bör ge ett uppdrag till någon forskare/ekonom att skriva en rapport om kostnaderna för farliga och giftiga kemikalier globalt. En sådan rapport skulle vara värdefull genom att kunna visa t.ex. hälsokostnader för kemikalierelaterade sjukdomar samt miljöförstöring.
Det är viktigt att man uppmuntrar och uppmanar företagen att efterleva substitutionsprincipen av farliga kemikalier. Ett sätt att arbeta med detta är att använda Chemsecs SIN-list, en förkortning av ”Substitut it Now!”. Listan är framtagen av Chemsec (Internationella kemikaliesekreteriatet) i samarbete med konsument- och miljöorganisationer i Europa.