Motion till riksdagen
2009/10:MJ383
av Otto von Arnold (kd)

Slam


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av hanteringen och användningen av avloppsslam.

Motivering

Priserna på fosfor har de senaste åren rusat i höjden och ökat med mer än 400 %, vilket gjort att det blivit svårare för många utvecklingsländer att klara sin matproduktion. Av resurs- och rättviseskäl kan det aldrig vara riktigt att i konkurrens med resurssvaga utvecklingsländer importera en ändlig naturtillgång när svenska reningsverk dels är världsbäst på att avskilja återanvändbar fosfor ur avloppsvattnet (95–98 %), dels också redan idag har möjlighet att återföra denna fosfor till åkermark.

Ett miljömässigt hållbart avloppssystem innebär således inte enbart att vi långtgående kan rena vattnet, att systemen använder lite energi, utan också att värdefull växtnäring som till exempel fosfor och kväve i avloppsvattnet kan återföras till åkermarken.

Det långsiktiga målet måste vara att allt avloppsslam inom trettio år ska vara av toalettvattenkvalitet, vara hygieniskt säkert och därmed utgöra en så ren växtnäring att den utan restriktioner till exempel kan återföras till åkermark för livsmedelsproduktion.

Ett steg på vägen för att nå detta mål är det frivilliga certifieringsarbete av avloppsreningsverken som under ledning av Svenskt Vatten pågår inom det så kallade Revaqsystemet. Svenskt Vatten har tillsammans med LRF, livsmedelsindustrierna, dagligvaruhandeln och miljörörelsen tagit initiativ till en certifiering av slam, Revaq. Avsikten är att genom ett systematiskt förbättringsarbete i reningsverken och uppströms, samt en absolut spårbarhet av slampartierna, åstadkomma att avloppsfraktioner som exempelvis slam blir väl lämpade för användning i livsmedelsproduktionen.

Revaq har även initierat internationella kontakter för att i möjligaste mån harmonisera en sådan certifiering. Skärpta lagkrav på vilka halter slammet får innehålla av olika miljöfarliga ämnen och hur mycket som får spridas skulle vara ett viktigt stöd i det arbetet. Sverige bör i revideringsprocessen av EU:s slamdirektiv också driva uppfattningen att direktivet ska uttrycka och verka för att uppfylla detta långsiktiga mål.

Regeringen bör även inom EU verka för en stärkt kontroll av skadliga ämnen i produkter som importeras till EU. Konsumentprodukter och mediciner har gjort slammet alltmer riskabelt, och det är därför viktigt att arbeta för restriktioner på skadliga ämnen i sådana produkter.

Regeringen bör ge berörda myndigheter följande i uppgift:

Stockholm den 5 oktober 2009

Otto von Arnold (kd)