Motion till riksdagen
2009/10:MJ380
av Otto von Arnold (kd)

De gröna näringarnas konkurrenskraft


kd799

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en förstärkning av de gröna näringarnas konkurrenskraft och en tidigareläggning av utbetalningen av EU:s gårdsstöd.

Motivering

Sveriges bönder och skogsbrukare spelar en viktig roll i sysselsättningen och utvecklingen i Sverige. I de gröna näringarna arbetar 416 000 personer, vilket är 9,4 % av alla sysselsatta. I hälften av landets kommuner är minst 18 % av sysselsättningen beroende av jord- och skogsbruk. Lågkonjunkturen vi just nu befinner oss i påverkar jordbruksmarknaderna kraftfullt och negativt. Jordbruksföretagen i Sverige har dessutom haft en svagare utveckling än genomsnittet i EU, sett över en längre tid tillbaka. Prognoserna för produktionsutveckling och livsmedelsproduktion visar att det kommer att vara fortsatt svårt ekonomiskt och att mjölkföretagen och spannmålsproducenterna på den svenska marknaden kommer att ha fortsatta likviditetsproblem.

I det trängda marknadsläge som nu råder planeras och genomförs politiska åtgärder i flera EU-länder för att stärka de gröna näringarna. Bland annat kommer det att lanseras tillväxtpaket, samarbetsavtal, planer, skattesänkningar och åtgärder för att stärka konkurrenskraften för jordbruket i Finland, Danmark, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Det behövs politiska åtgärder även i Sverige för att stärka jordbruksföretagen och de gröna näringarnas konkurrenskraft. Regeringen borde ge berörda myndigheter, främst Jordbruksverket, i uppgift att kontinuerligt följa konkurrenskraftsutvecklingen hos våra främsta konkurrentländer på sektors-, produktionsgrens- och gårdsnivå.

Likviditetsproblem i dessa företag är ett stort problem, vilket man från EU-kommissionens håll hjälper till att lösa genom att medge en tidigare utbetalning av de stöd som betalas ut till jordbruken inom EU. Tidigare utbetalningar av gårdsstöd har man bland annat genomfört i Tyskland. Ju tidigare på året jordbruksföretagen får detta stöd, ju lättare är det att lindra likviditetsproblem som uppstår på grund av det ansträngda ekonomiska läget. Trots att EU-kommissionen möjliggjort tidigareläggning av utbetalningen har inte Jordbruksverket kunnat administrera denna tidigare utbetalning, varför denna viktiga hjälpåtgärd uteblivit för svenska bönders del.

En tidigare utbetalning är en nödvändig åtgärd för att lindra effekterna av den ekonomiska krisen. Det är viktigt att skapa framtidstro och att underlätta för berörda landsbygdsföretag i Sverige, särskilt nu när det ekonomiska läget inte är det bästa. Regeringen bör därför säkerställa att ett tidigareläggande av utbetalningen av EU:s jordbruksstöd kan göras.

Stockholm den 5 oktober 2009

Otto von Arnold (kd)