Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jakt på säl och skarv.
Problemen med skador på fisket orsakade av säl och skarv är stora och minskar inte. Den stora tillväxten av gråsäl och vikare ger fisket bekymmer. Betydande skarvkolonier finns utefter den svenska kusten, och knubbsälsbeståndet ökar starkt.
Med Sveriges låga bestånd av havsörn saknar skarven naturliga fiender och skarvarnas antal och utbredning i Sverige har under de senaste åren ökat lavinartat. Fågeln har blivit allt vanligare och orsakar skador för både markägare och yrkesfiskare. Utbredningen av skarv ställer på många håll till stora problem, både i insjöar och i kustbandet.
Skarven gör också en mycket stor skada på naturen på de öar där den bosätter sig. Exemplen är många på där skarven slagit ut fiskbestånd såväl som djur- och växtliv på platser där kolonierna funnits. Skarven avlägsnar och skadar fisk i fiskeredskap samtidigt som de många fåglarna genom sin avföring förintar växtlivet på de öar där de häckar. När en skarvkoloni fördärvat ett område fortsätter den till nästa. Bakom sig lämnar den ett i det närmaste dött territorium. Utökad jakt på skarv är därför nödvändig tillsammans med ytterligare insatser för att pricka ägg.
De ökade sälbestånden och sälarnas fredning har medfört att sälskador på fiskeredskap och fiskfångst ökat dramatiskt. Skadorna är nu så omfattande att det småskaliga yrkesmässiga kustfisket känner sig hotat. Trots insatser för att utveckla skadeförebyggande medel och metoder för att hindra sälarnas angrepp på redskap och fångst, samt möjligheten att bedriva begränsad jakt, ökar problemen i kustfisket.
Trots upprepade framställningar om att få avskjuta skarv och säl har endast mycket begränsade åtgärder vidtagits från statsmakternas sida. Den statliga ersättning som fiskare får motsvarar inte tillnärmelsevis de skador som säl och skarv åsamkar på redskap med mera. För att komma till rätta med detta för fisket stora problem föreslår jag att skyddsjakt på säl och skarv kommer till stånd för att minska bestånden av säl och skarv till det svenska fiskets nytta.