Motion till riksdagen
2009/10:MJ377
av Anna Tenje (m)

Närproducerat, småskaligt och grönt


m1842

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fortsätta arbetet med regelförenklingar för företagare.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av konkurrensförhållandena för de svenska bönderna.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om småskalig slakteriverksamhet.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.1

1 Yrkande 4 hänvisat till SoU.

Motivering

De gröna näringarna, småskalighet och närproducerat är tre nya begrepp som verkligen har hamnat i fokus den senaste tiden. Det är nya modeord som dessutom är politiskt korrekta. Jag anser dock att vi måste börja ta dessa begrepp på allvar. Menar vi verkligen allvar när vi säger att vi vill göra det möjligt för de gröna näringarna att blomstra, att vi värnar småskaligheten och att fler ska få möjlighet att köpa närproducerad mat, då måste vi också vidta serösa åtgärder.

En av de utmaningar vi står inför idag är människans slitage på naturen och miljön. En av de stora bovarna är transporterna av mat. Om vi kunde öka mängden lokalt producerade livsmedel så kan vi minska på transportutsläpp. Lokalt producerade livsmedel kan dessutom ofta produceras med mindre andra utsläpp, vilket ytterligare skulle skona miljön.

Jag ser den närproducerade produktionen som ett viktigt verktyg för att vi ska nå miljömålen och därmed bidra till en hållbar utveckling av vårt samhälle. Men för mig är närproducerade livsmedel framförallt ett sätt att skapa arbetstillfällen på landsbygden. Sverige har goda förutsättningar för småskalig och närproducerad produktion. Med vår miljömedvetenhet och goda djuromsorg är jag övertygad om att vi kan bli en exportör av livsmedel med både god kvalitet och smak.

Regelförenkling

Regeringen jobbar intensivt med att företagarnas administrativa börda ska minska med 25 procent till år 2010. Detta är av avgörande betydelse eftersom om det är några företag som har en tung regelbörda att bära så är det bönder och livsmedelsproducenter. Regeringen har börjat bra, men ännu har vi en bra bit att vandra. Tempot måste trappas upp ytterligare på detta område.

Samma krav på import vi offentlig upphandling

Försäljningen av ekologiska och närproducerade livsmedel ökar. Intresset för den småskaligt producerade och regionalt präglade maten ökar i samma takt. Vi i Sverige kommer aldrig att kunna konkurrera genom att vara de som producerar den billigaste maten. Istället ska vi vara de som producerar den bästa maten, och det som konsumenten efterfrågar. Det måste dock gälla lika förhållanden när det gäller konkurrensen mellan svenska och europeiska bönder. Här finns en rad olika skatter som vi bör göra en översyn av.

Det är också en smula märkligt att kommuner och landsting inte ställer samma krav på import som på inhemsk produktion vid offentlig upphandling. De krav som svenska myndigheter ställer på den svenska bonden när det gäller miljö- och djuromsorg ställer man inte på andra bönder när man upphandlar importerad mat.

Företag inom de gröna näringarna utgör dessutom byggstenar för att skapa och upprätthålla en levande landsbygd och en tillväxt i hela landet. Det är därför av stor betydelse att dessa företag blir lönsamma och konkurrenskraftiga. För att de gröna näringarna ska utvecklas positivt är det viktigt att konkurrensförhållandena är likvärdiga gentemot motsvarande näringar i övriga EU. EU:s gemensamma jordbrukspolitik måste reformeras.

Fler småskaliga slakterier

Dagens konsumenter är oerhört välinformerade och ställer höga krav på de varor som de ska köpa. Konsumenterna vill t ex inte att djuren ska resa långt för att slaktas. Det ligger inte heller i böndernas intresse, oavsett om de utövar ekologiskt eller konventionellt jordbruk, att deras djur har lång väg att resa för att slaktas. Regeringen har gjort satsningar för att få igång små slakterier och för att hjälpa dem som ligger i uppstartsfasen genom att subventionera delar av kontrollavgiften för de små slakterierna. Regeringens insatser för att främja småskalig slakt har bidragit till att 18 små slakterier godkänts av Livsmedelsverket sedan den 1 januari 2008. Dessa nya företag utgör mer än hälften av de godkända mindre slakterier som finns i dag.

Detta kan givetvis vara bra. Jag tror dock att vi behöver ett helt nytt tänkande inom denna sektor om vi skall få en långsiktighet i arbetet och få fler småskaliga slakterier att starta. Vill vi ha mer av den småskaliga och närproducerade varan måste vi kanske göra avkall på en del av de nästintill övernitiska lagar och regler som styr hanteringen och produceringen av livsmedel. Förnuft och flexibilitet måste få ett större utrymme om det ska bli möjligt för den småskaliga verksamheten att vinna mark och bli lönsam.

Besöksnäring och turism kopplad till gårdsförsäljning av alkohol

Den småskaliga produktionen av livsmedel är vanligtvis baserad på närproducerade råvaror och har dessutom ofta en besöksnäring kopplad till produktionen. Även ekologisk produktion har potential att utvecklas så att landsbygdens tillväxt stärks. I detta avseende är det viktigt att både mat och dryck finns representerat och att gårdsförsäljning av alkohol blir ett naturligt inslag i den svenska besöksnäringen. I Normandie i Frankrike sprudlar landsbygden av liv mycket tack var gårdsförsäljningen av cider och calvados. Detta bör bli möjligt även i Sverige.

Stockholm den 1 oktober 2009

Anna Tenje (m)