Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av Eldrimners fortsatta verksamhet.
Den småskaliga livsmedelsförädlingen bidrar på många sätt till en hållbar utveckling av landsbygden och regionerna. Många jordbruk får genom vidareförädling möjligheter till en lönsam diversifiering av verksamheten som i många fall kan leda till att nya företag och nya sysselsättningsmöjligheter skapas. Småskalig livsmedelsförädling med utgångspunkt i lokal tradition och kunskap kan också utgöra uppskattade turistmål och härigenom bidra till ökade regionala inkomster.
Intresset för mathantverket från konsument- och producenthåll har aldrig varit så stort som nu – detta har vi sett inte minst på den stora Smaklustmässan i Stockholm 21–23/8 2009. För att möta denna utvecklingspotential krävs en mer långsiktig lösning på Eldrimners finansiering. Att samtidigt med den ordinarie verksamheten ”jaga” pengar vartannat, vart tredje år är mycket otillfredsställande, osäkert och innebär, förutom att planering blir lidande, att kursutbud och utvecklingsinsatser inte kan öka i proportion till behov och efterfrågan. För mycket energi och tid går från kärnverksamhet till arbete med ansökningar.
Det kan inom mathantverket skapas många fler arbetstillfällen än idag. Eldrimners vision är tio gånger fler mathantverkare om tio år (2018), det vill säga ca 10 000. Det skapar minst lika många, troligen fler arbetstillfällen. Det innebär en stabil och positiv utveckling i många bygder runt om i Sverige. För att detta ska kunna bli verklighet är det nödvändigt att Eldrimner kan fortsätta sin kärnverksamhet (utbildning) och utveckla den.
Länsstyrelsen i Jämtlands län har under flera år bedrivit en utvecklingsverksamhet i form av ett resurscentrum, kallat Eldrimner, för småskalig och hantverksmässig livsmedelsförädling. Verksamheten har haft som syfte att stödja producenter som vill starta någon form av hantverksmässig livsmedelsförädling.
År 2005 fick Länsstyrelsen i Jämtlands län av regeringen ett nationellt uppdrag att sprida kunskaper och erfarenheter inom området småskalig hantverksmässig livsmedelsförädling genom allmän rådgivning, information och nätverksbyggande i hela landet inom detta område. I uppdraget ingick att uppdraget skulle utvärderas under 2008 och en rapport skulle vara inlämnad senast 1 april 2008. Rapporten skulle redovisa verksamhetens resultat och effekter på företagande, sysselsättning och allmän utveckling i landsbygdsområden och ligga till grund för regeringens beslut om verksamhetens fortsatta bedrivande.
Sweco konstaterar i sin utvärdering 2008 att ”sett till de tillgängliga resurserna blir ändå slutbetyget för Eldrimner väl godkänt. Detta inte minst sett till verksamhetens betydelse för sysselsättning och utveckling i bygder där sysselsättningsmöjligheterna generellt är svaga. I en jämförelse med andra regional- och sysselsättningspolitiska insatser är sannolikt stödet till Eldrimner mycket effektivt.”
Nu är osäkerheten stor inför framtiden. För närvarande (mitten av september 2009) har verksamheten beslutade medel t.o.m. 2010. Förberedelser är gjorda för en ny ansökan till SJV för 2010 (utvidgad budget) till 2013. Den första rekvisitionen (första halvåret 2008) ligger hos SJV men ännu är inga pengar utbetalda.
Vi anser att det är ytterst otillfredsställande att Eldrimner fråntogs sitt nationella uppdrag vid årsskiftet 2007/08. Särskilt med tanke på att utvärderingen vid det tillfället inte var genomförd.
Vårt förslag är att Eldrimner återfår sitt nationella uppdrag som nationellt resurscentrum för småskalig hantverksmässig livsmedelsförädling, d.v.s. mathantverk.