Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökat regionalt samarbete om Östersjöns miljö.
Parlamentariker från länderna runt Östersjön och Europaparlamentet samlades på den årliga konferensen den 31 augusti–1 september i år i Danmark för att diskutera samarbetet i Östersjöregionen och antog enhälligt en resolution.
Vi parlamentariker betonar vikten av en parlamentarisk dimension och ett parlamentariskt engagemang i samband med strategierna och insatserna för en utveckling av Östersjöregionen, eftersom detta bidrar till att skapa en bred debatt, öppenhet, legitimitet och stöd för arbetet.
Det är av stor vikt att man fastställer och följer en gemensam politisk dagordning för regionen, till exempel genom att se till att det bland ledande nationella, regionala och lokala aktörer finns en samsyn på hur styrning, ledarskap och arbetsfördelning ska se ut och genom att främja samordning mellan alla aktörer.
Det behövs konkreta åtgärder för att realisera alla olika strategier och programmen, speciellt EU:s föreslagna Östersjöstrategi som också bör stämma överens med och samordnas med den Nordliga dimensionen, för att säkerställa ett ömsesidigt samarbete på lika villkor mellan Ryssland, Island, Norge och EU.
Vi har redan verktygen till exempel i Helsingforskommissionens handlingsplan för miljön för Östersjön. Genom att alla länder ser till att uppfylla sina åtagande om att utarbeta nationella handlingsplaner som kan läggas fram inför Helsingforskommissionens ministermöte i Moskva i maj 2010 samt att se till att dessa planer genomförs på rätt sätt. Denna plan är ett centralt verktyg för att Östersjön senast 2021 ska ha återfått en god miljöstatus.
Det är också viktigt att alla som bor runt vårt gemensamma hav hålls informerade och görs delaktiga i planeringen och genomförandet av strategier och projekt som påverkar oss. Icke-statliga organisationer, NGO:er, har en ovärderlig roll, i egenskap av såväl opinionsbildare som oberoende experter, och deras åsikter, varningsord och råd bör beaktas.
Att vidta samordnade och solidariska åtgärder för att hantera den nuvarande ekonomiska nedgångens orsaker och konsekvenser genom ett regionalt samarbete gagnar alla runt Östersjön och bidrar till en positiv utveckling i den gemensamma regionen.