Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige inom EU bör verka för att alla djurförsök som görs inom EU ska föregås av en offentlig djurförsöksetisk prövning, där nyttan med försöket ska vägas mot djurets lidande.
Djurförsöksetisk prövning är ett viktigt verktyg för att minimera antalet djurförsök, genom att nyttan med försöket vägs mot djurets lidande. I dagsläget finns inga gemensamma EU-regler som säger att prövning ska göras eller hur en sådan prövning bör gå till. Just nu pågår dock en revidering av EU:s djurförsöksdirektiv, och ett av förslagen som diskuteras är etisk prövning.
Etisk prövning skall enligt svensk lag ske för all användning av ryggradsdjur för vetenskapliga ändamål med undantag av vissa försök som uppenbart inte innebär lidande för djuren, t.ex. ringmärkning av fåglar. Sverige är anslutet till Europarådets konvention om ryggradsdjur som används till försök och andra vetenskapliga ändamål.
I nämnderna som utför prövningen bör lekmän och djurskyddsorganisationer finnas representerade. Det är viktigt att verka för att prövningen i Europeiska unionen omges av offentlighet liknande den som finns i Sverige. Detta skapar förutsättningar för en öppen debatt om djurförsök och för lika förutsättningar för olika medlemsstater.