Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över vilka åtgärder som kan vidtas för att minska dumpning av fisk i hav och sjöar.
Yrkesfisket bidrar på ett konkret sätt till att samhällen längs med kusterna hålls levande. Yrkesfisket spelar också en kulturell roll och formar genom sin existens kustens karaktär. Den ger färg och nyansrikedom åt kustområden samtidigt som traditioner och historia hålls vid liv. Fisk direkt från havet ger positiva ringar på vattnet för både bofasta och besökare. Fisk är ur ett hälsoperspektiv ett mycket bra val på tallriken, och efterfrågan på färsk fisk och fiskprodukter gör att näringen stärks. Samtidigt som utbudet möter efterfrågan måste fisket anpassa sig efter vad som är biologiskt möjligt. Det behövs strukturomvandlingar som anpassar och säkrar upp det framtida uttaget till vad som kan anses vara realistiskt.
När komplicerade regelverk möter verkligheten kan det ibland ge oanade konsekvenser.
Ett problem som vi idag ser är så kallad dumpning som i fiskeritermer innebär att fiskare kastar tillbaka fisk som redan fångats tillbaka i havet. Den mesta dumpningen beror på att man fångat otillåten fisk. Begreppet otillåten fisk exemplifieras av att den fångade fisken ligger under minimimåttet eller att kvoten för den specifika arten tagit slut. Det dumpas även av företagsekonomiska skäl för att fångstvärdet ska öka. Det anses helt enkelt inte lönsamt att hantera den vidare.
Detta är ett slöseri av resurser som inte går att motivera. Det är dessutom ekologiskt oförsvarbart. Konsekvenserna av det nuvarande regelverket med kvoter blir absurda då enorma mängder redan död fisk kastas tillbaka i havet.
Om vi bortser från de rent lagtekniska aspekterna och kvotproblematiken finns det faktiskt möjligheter att hantera situationen på ett mer resursfrämjande vis. Vi har ett ansvar att belysa och rekommendera olika vägval som minimerar risken att fångst sker av fisk som inte uppfyller kvotkriterierna.
Exempelvis kan yrkesfiskare använda mildare och selektiva redskap i syfte att optimera möjligheterna till att fånga fiskar av såväl rätt art som storlek. Det löser inte allt men är ett steg på vägen. En översyn av vilka riktlinjer som skall gälla i frågor av denna art bör därför göras.