Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att, med anledning av dumpning av stenblock vid Fladen och Lilla Middelgrund, se över och förtydliga regelverket för att få en demokratisk öppen tillståndsprocess och styra olika myndigheters roll i denna typ av frågeställningar.
I mitten av augusti 2009 placerade organisationen Greenpeace ut 180 granitblock på Fladen och Lilla Middelgrund, som är två Natura 2000-områden i Kattegatt utanför Hallandskusten.
Syftet med aktionen var att förhindra bottentrålning i området. Målsättningen att inte tillåta bottentrålning på känsliga bottnar är naturligtvis bra och lätt att stödja. Vad som däremot starkt kan ifrågasättas är med vilken metod som Greenpeace kan och får genomföra detta.
Man kan närmast beteckna det som att ta lagen i egna händer och agera utifrån att målet får helga medlen. Detta kan dock inte vara det rätta sättet att lösa denna typ av frågor, d.v.s. skyddet av Natura 2000-områden. Det enda rimliga är att dessa skyddade områden får sitt skydd via en öppen demokratisk beslutsprocess.
Det handlar alltså inte om att det saknas medvetenhet om att det finns en konflikt mellan skyddsintressen och fisket, utan hur detta ska lösas. Jag är helt övertygad om att det måste och kan ske via väl förankrade politiska beslut och aktuella myndigheter i samarbete med andra länder.
Ett bra exempel på detta är det avtal mellan Sverige och Danmark som kom till under 2008 och som innebär en totalfredning mot fiske inom ett område och inskränkningar av fisket i ytterligare två zoner i Kattegatt för att skydda torskbeståndet. Avtalet kan utgöra ett gott exempel för övriga EU.
Dumpningen av stenblocken föregicks av en anmälan till Länsstyrelsen i Hallands län under våren 2009. Länsstyrelsen beslutade i maj 2009 att något tillstånd inte krävdes för den föreslagna åtgärden, med motivet att redovisade områden inte påverkar miljön inom Natura 2000-områdena på ett betydande sätt.
Inför länsstyrelsens beslut yttrade sig Fiskeriverket om att man anser att den planerade åtgärden är tillståndspliktig enligt miljöbalken.
Naturvårdsverket sa i sitt yttrande att man anser att Greenpeace inte kan inträda i länsstyrelsens ställe när det gäller att utreda och genomföra nödvändiga bevarandeåtgärder inom Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund. Naturvårdsverket överklagade också beslutet från länsstyrelsen till Miljödomstolen, som ännu inte avgjort frågan. Det är därför fortfarande oklart vad som gäller i tillståndsfrågan.
Helt klart är dock att Greenpeace inte hade något formellt tillstånd att dumpa stenblock på det sätt som skedde i Kattegatt. Greenpeace genomförde ändå åtgärden och jag utgår från att man då lutade sig mot länsstyrelsens beslut att tillstånd inte krävdes.
Dumpningen föregicks för övrigt av att det ansvariga statsrådet, jordbruksminister Eskil Erlandsson, den 8:e augusti i Dagens Nyheter vädjade till Greenpeace att inte dumpa stenblocken med hänvisning till tidigare nämnda avtal med Danmark och att en av prioriteringarna under det svenska ordförandeskapet är att skapa lösningar för ett långsiktigt hållbart fiske.
Fiskeriverket hade före stendumpningen i Kattegatt haft samtal med Greenpeace som ledde till att Fiskeriverket, Naturvårdsverket och länsstyrelserna, som är ansvariga för åtgärder inom Natura 2000-områden, skulle mötas för att diskutera hotbilden mot marina Natura 2000-områden och se vilka åtgärder som kan vara lämpliga.
Några dagar senare skedde ändå dumpningen av 180 stenblock i Kattegatt.
En frågeställning som inte heller har berörts är hur dessa block påverkar värdet av den bottenkartering som utförts och om denna nu måste göras om. Att ange exakt position var stenarna ligger med utgångspunkt från GPS-koordinater vid själva dumpningen från ett relativt stort fartyg i öppen sjö har sannolikt vissa brister.
Sammantaget innehåller ovan beskrivna förlopp så många oklarheter att initiativ måste tas för att klargöra hur en demokratisk öppen tillståndsprocess ska utformas samt för att förtydliga aktuella myndigheters roll i detta.
Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.