Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till en bred informationskampanj för nyttig och säker mat.
Tillsatserna i den mat vi äter ökar ständigt och har aldrig varit så många som idag. Det handlar om färgämnen, konserveringsmedel, antioxidationsmedel, emulgerings- och förtjockningsmedel, sötningsmedel och andra tillsatser.
Olika ämnen och tillsatser används för att påverka smak, färg, konsistens och hållbarhet såväl när vi lagar mat hemma som i industritillverkad mat. Det kan vara gurkmeja och saffran som ger färg, gelatin och potatismjöl som ger konsistens, konserveringsmedel som förlänger hållbarheten och socker, salt och kryddor som ger smak.
Inte minst färdiga maträtter innehåller många tillsatser. När mat tillverkas industriellt används av olika skäl fler tillsatser. Varor transporteras ofta långa sträckor, vilket kan kräva längre hållbarhet. Hel- och halvfabrikat kan öka behovet av tillsatser, och tillverkare kan ibland använda tillsatser för att producera en billigare vara.
För att konsumenten ska veta vilka tillsatser som används i maten måste tillsatserna anges i livsmedlets ingrediensförteckning. Alla godkända tillsatser ska vara säkra och bedömda utifrån en bred vetenskaplig grund. Men det betyder inte att det alltid är nödvändigt att använda dem.
Alltfler människor utvecklar reaktioner mot delar av den mat de äter. Det handlar om matöverkänslighet och innefattar såväl allergiska som icke-allergiska reaktioner. Gränsen mellan rent allergiska reaktioner, intoleranser och överkänslighetsreaktioner är flytande. Personer med allergi mot ett ämne kan ofta vara överkänsliga även mot andra ämnen. Oftast handlar det om att människor reagerar mot en eller flera tillsatser i livsmedlen.
Allergiska symtom kan komma från praktiskt taget alla delar av kroppen. Vanligast är symtom från mag–tarm-kanalen, huden och luftvägarna. Andra vanliga symtom är klåda i munnen, svullnad i läppar och svalg, rinnande ögon och snuva. Matallergi kan även utlösa en allergisk och livshotande chock.
Mot den här bakgrunden är det högst angeläget att konsumenterna i vårt land på ett bra och enkelt sätt informeras om vad livsmedlen och färdigrätterna innehåller. Även eventuella biverkningar, som till exempel allergiska reaktioner, måste framgå. Därför bör regeringen ta initiativ till en bred informationskampanj som syftar till att informera om nyttig och hälsosäker mat och som också informerar om vikten av att konsumenterna i allt större utsträckning väljer närodlade, ekologiska och Kravodlade produkter. Goda sådana exempel finns runt om i vårt land, till exempel Slowfood i Jämtland och Sörmlands matkluster.