Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att driva frågan i EU om rätten för enskilda länder att skärpa lagstiftningen för att förhindra avel och slakt av belgisk blå.
Nötrasen belgisk blå, eller som den också kallas monstertjuren Belgian Blue, är i princip bannlyst och förbjuden i Sverige eftersom de flesta slaktare inte vill ta i köttet. LRF har fördömt rasen och 99 procent av alla konsumenter skulle säkerligen tacka nej. Detta beror på att belgisk blå är framavlad till bristningsgränsen, och de värsta monstertjurarna har dubbla uppsättningar av vissa muskler, har ben som inte kan bära kroppen mer än mycket sporadiskt och måste födas med kejsarsnitt. Allt detta för att ge maximalt med kött.
Sverige har infört bestämmelser som förbjuder viss avel utifrån djurskyddsaspekter eftersom EU-direktivet inte garanterar att avel inte orsakar lidande eller skada för de berörda djuren. Men i ett brev från EU-kommissionen till den svenska regeringen sommaren 2007 slås det fast att ”renrasiga nötkreatur ska i princip godkännas för avel”. Av många uppfödare tolkas detta nu som att det är fritt fram för monstertjuren belgisk blå.
Våren 2007 kom det fram att de framtagna överenskommelserna inom slakteribranschen, att inte slakta från rasen belgisk blå, inte visade sig hålla. I stället avslöjades en växande smygslakt av belgisk blå och en dubbelmoral hos en del slakterifirmor. De som drabbas, förutom själva djuren, är givetvis konsumenterna, som inte längre vet vad det är för kött de köper. Dessutom går det ut över förtroendet för skötsamma slakterier.
Sveriges svar på EU-kommissionens besked sommaren 2007 var att Sverige skulle ta bort de handelshinder som finns för djuren, men ha förbud mot avel med djur som har anlaget muskelhypertrofi, vilket lär gälla alla nötkreatur av rasen belgisk blå. Huruvida Sverige kan ha denna linje är fortfarande oklart, även om jag givetvis delar regeringens uppfattning. Frågan är om EU-kommissionen gör det.
Jag anser att regeringen ska driva frågan i EU gällande rätten för enskilda länder att skärpa lagstiftningen för att förhindra avel och slakt av belgisk blå. När en motion från mig med ett likalydande förslag behandlades anförde miljö- och jordbruksutskottet att ”en skärpning av lagstiftningen kring avel och slakt med rasen belgisk blå för närvarande skulle vara mycket svår att få igenom inom EU”. Med denna motivering avslog utskottet förslaget om att driva på en förändrad EU-lagstiftning. Det är märkligt att den borgerliga majoriteten i riksdagen lägger sig så platt för EU och inte ens är beredd att lyfta fram frågan i EU. Jag anser bestämt att vi måste lägga fram förslag om att driva frågan i EU gällande rätten för enskilda länder att skärpa lagstiftningen för att förhindra avel och slakt av belgisk blå.