Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att förhindra läckage av stallgödsel.
Halterna av näringsämnen är idag höga i Östersjön. Fosforhalten är omkring åtta gånger högre och kvävehalten är fyra gånger högre än för hundra år sedan. De onaturligt höga halterna av näringsämnen orsakar algblomningar, syrebrist och fiskdöd. Jordbruket står för en stor del av upphovet till denna problematik. För att få bukt med denna negativa miljöpåverkan måste det dock finnas ökade incitament för jordbrukare att lägga om produktionen.
Det stora läckaget av stallgödsel från lantbruket beror på att det är tillåtet att sprida stallgödsel på åkrarna under en stor del av året. När spridning sker efter växtperiodens slut finns det ingen växtlighet som suger upp gödseln och vissa jordarter lakas då ut i samband med regn och snösmältning. Växtnäringen leds då ut i våra vattendrag och vidare ut i Östersjön. Våra dricksvattentäkter blir också påverkade av denna växtnäring.
Arbete med att minska användningen av stallgödsel pågår inom ramen för den rådgivning som Jordbruksverket ger, men inga myndighetsföreskrifter har gjorts. Bland forskare råder delade meningar om stallgödslets effekter. Vi anser att möjligheten bör utökas för jordbrukare att ansöka om miljöstöd i form av fast träda, fånggrödestöd, vårplöjning samt anläggning och skötsel av våtmark. Detta skulle kunna ske inom ramen för den fortsatta reformeringen av EU:s jordbruksstöd. Den tidsperiod, under vilken det är tillåtet att sprida stallgödsel, bör också förkortas. Varje djurhållare är idag skyldig att ha en lagringskapacitet på stallgödsel på åtta månader. Det torde därför inte vara något större problem att förkorta den tid då stallgödsel får spridas.