Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att minskad nedskräpning bör inkluderas i Sveriges miljömål.
Nedskräpningen utgör ett stort bekymmer i Sverige. Håll Sverige Rents kampanj mot nedskräpning på 1970-talet fick effekter under mer än 20 år. Uppenbarligen har dessa resultat klingat av och många som i dag skräpar ned var inte ens födda på 70-talet.
Det är i dag visserligen ett brott att skräpa ner, men antalet utdömda böter uppgår sällan till mer än några hundra per år. Samtidigt står vi inför en ny situation när 50-öringen försvinner som betalningsmedel från den 30 september 2010. Detta innebär bl.a. att det inte längre kommer att vara möjligt att panta enskilda aluminiumburkar och erhålla pant, då den i dag uppgår till 50 öre. Kopplat till den nedskräpning som ofta inkluderar pantburkar och pantflaskor vore det därför önskvärt att höja nivån för glasflaskor och aluminiumburkar.
Genom att bättre informera om konsekvenserna av nedskräpning och samtidigt öka pantvärdet på pantburkar och pantflaskor skulle det personliga ansvaret kunna uppmuntras inom detta område i Sverige.
Nedskräpning innebär inte bara en fulare omgivning. Det innebär också stora kostnader för samhället. Enligt Håll Sverige Rent uppgår de sammanlagda städkostnaderna för kommuner, privata markägare och företag till en halv miljard kronor årligen. Därför behövs nu både ökad informationsgivning och en mer konsekvent tillämpning av gällande lagstiftning som redan i dag förbjuder nedskräpning.
Inför valet 2006 delade alla partier i riksdagen uppfattningen att det behövs kraftfullare insatser för en renare miljö, och flertalet partier var beredda att avsätta mer pengar till informationsinsatser. Nu behöver vi gå från ord till handling.
Riksdagen har tidigare antagit 16 miljökvalitetsmål, där det vore naturligt att minskad nedskräpning kom tydligt till uttryck och inkluderades bland målen.