Motion till riksdagen
2009/10:MJ230
av Phia Andersson (s)

Partikelutsläpp


s28010

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige inom EU bör verka för att gränsvärdena sänks för utsläpp av luftförorenande partiklar.

Motivering

Den omgivningsluft som vi andas in är en stor källa till partiklar och andra skadliga ämnen. I vårt land gäller det framför allt skadliga utsläpp från industrier, vedeldning, drivmedel och partiklar som rivs upp av fordonens dubbdäck vintertid.

Medan förekomsten av många andra sjukdomsgrupper avtar ökar lungsjukdomarna. I en WHO-rapport från 2007 slår man till exempel fast att en miljard av jordens befolkning i dag har kroniska lungsjukdomar, och att dessa år 2020 kommer att vara världens tredje största dödsorsak.

Forskarna har bland annat kommit fram till att lungsjukdomen kol, som hittills bara har förknippats med rökning, också uppstår av dålig omgivningsluft. Forskarna flyttar nu från ensidigt fokus på rökningens roll till att identifiera generella mekanismer för successivt tilltagande lungskada och invaliditet orsakad av kronisk inandning av skadliga ämnen. Utifrån detta perspektiv är det viktigt att en översyn görs av de gränsvärden som i dag finns för partikelutsläpp.

Inom ramen för det gällande miljöhandlingsprogram som EU beslutat om planerar EU bland annat åtgärder för att förbättra övervakningen och bedömningen av luftkvaliteten och nedfallet av föroreningar. EU ska också utarbeta en temainriktad strategi för att stärka en konsekvent och integrerad politik när det gäller luftföroreningar. Det omfattar prioriteringar för framtida åtgärder, översyn och uppdatering om så behövs av luftkvalitetsnormer och nationella utsläppstak i syfte att uppnå det långsiktiga målet att inte överskrida kritiska belastningsgränser och belastningsnivåer.

Som ett led i det arbetet har EU-parlamentet diskuterat gränsvärden inom luftkvalitetsdirektivet. Förslagen till gränsvärden för luftföroreningspartiklar tillåter alltför höga halter enligt experter inom Naturvårdsverket. Det föreslås faktiskt gränsvärden inom EU som ligger dubbelt så högt som i USA.

Det är mot den bakgrunden nödvändigt att Sverige inom EU verkar för att gränsvärdena sänks för utsläpp av luftförorenande partiklar.

Stockholm den 23 september 2009

Phia Andersson (s)