Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en utredning bör tillsättas med uppgift att utreda frågan om hur ägaransvar för katter kan lagfästas.
I Sverige finns drygt 100 000 katter som saknar en ägare och ett hem. En del av dessa katter har haft en ägare som har övergivit dem, andra har fötts ute av en hemlös och övergiven katthona. Dessa förvildade och övergivna katter utsätts otvivelaktigt för ett kraftigt och utdraget lidande och går ofta en plågsam död till mötes på grund av svält, obehandlade parasitangrepp, infektioner eller skador.
Vår domesticerade katt klarar inte ett liv ute i ett så kallt klimat som i Norden, om den inte har kontinuerlig tillgång till föda samt tillräckligt skydd för väder och vind. En katt som tvingas leva ute året om klarar inte att försörja sig på enbart jakt, särskilt inte vintertid. Vi har svårt att tänka oss att släppa ut våra hundar och hästar i hopp om att de ska klara sin egen försörjning vintertid. Man överger inte ostraffat en hund eller häst att svälta ihjäl. Men tusentals katter överges och lämnas åt sitt öde varje år. Detta fortgår alltjämt i det land som utger sig för att ha en av världens mest långtgående djurskyddslagar.
Det står helt klart i strid med djurskyddslagen att utsätta ett djur för lidande. Att överge sin katt till att försörja sig och skaffa skydd på egen hand är alltså ett brott mot lagen och ägaren kan rent teoretiskt ställas till rättsligt ansvar för att ha brustit i sin vård och omsorg av katten. I de allra flesta fall kan man dock inte ställa ägaren till svars eftersom man inte vet vem det är. Det är alltså idag lätt att utan påföljd överge sin katt. Detta är en stor och allvarlig brist i vårt rättssamhälle.
Det är dags att ta detta problem på allvar. Ägaransvaret måste tydliggöras. Detta kan inte ske på frivillig väg. På motsvarande sätt som för hund behövs därför en lag om obligatorisk märkning och registrering av katt i Sverige.
Det finns en omfattande och stark opinion i landet som kräver att denna fråga tas upp på den politiska dagordningen. Därför bör regeringen tillsätta en utredning med uppgift att arbeta med frågan om hur ägaransvaret för katt kan lagfästas.