Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett generellt koppeltvång för hundar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga ett hundkörkort för vissa hundraser.
Gång på gång inträffar incidenter med hundar som attackerar människor eller andra hundar. I somras blev exempelvis en hund attackerad av en så kallad kamphund på väg in i stadsparken i Borås. Den här hunden fick svåra skador, bland annat bett i halsen, men överlevde. Detta är tyvärr inte det enda exemplet på händelser som drabbat både människor och djur. Ett annat exempel från den gångna sommaren är en man som blev attackerad under sin joggingtur i Falun. Gång på gång har krav rests på att något måste göras, och dessa krav är det tyvärr nödvändigt att återigen upprepa.
Många människor blir begränsade i sin frihet att röra sig eftersom de är rädda för aggressiva hundar, så kallade kamphundar. Än värre blir det naturligtvis om hundar inte är kopplade. För den som inte känner en hund är det naturligtvis omöjligt att veta hur den beter sig och om den är ”farlig” eller inte, och bara misstanken om att den kan vara det innebär en begränsning.
Problemet är oftast inte själva hunden utan dess ägare. Det finns hundägare som faktiskt inte vet hur hunden bäst ska tränas och som inte har tillräcklig kännedom om den ras de skaffat. Men det finns också, tyvärr, de som medvetet tränar sina hundar till att bli just ”kamphundar”. De ser hunden som ett sätt att skaffa sig respekt, och bland vissa kriminella grupper används hundarna i kriminell verksamhet. Redan idag är det förbjudet att inneha eller avla fram hundar med extremt stor kamplust som lätt blir retade och lätt biter, men inga enskilda raser är förbjudna. Hundansvarsutredningen ”Hund i rätta händer – om hundägarens ansvar” (SOU 2003:46) menade att dessa bestämmelser dock inte inneburit speciellt mycket i praktiken.
Det finns idag ingen nationell förordning som konkret säger vad som gäller för koppling av hundar utan detta är en fråga för de lokala ordningsföreskrifterna. Exempelvis har Stockholm, Västerås, Linköping och Malmö generellt koppeltvång. Det vore önskvärt om det tydligt skulle anges att generellt koppeltvång råder över hela landet om inte annat överenskommits.
Den sedan tidigare gjorda svenska hundansvarsutredningen beskriver kamphundar enligt följande: Hund oavsett ras som tränats eller tränas med syfte att den ska bli framgångsrik i slagsmål med andra hundar. En kamphund är även en hund som tillhör någon av de raser som historiskt använts som kamphundar. Exempel på sådana raser är bullterrier, amerikansk staffordshire terrier, tosa inu, amerikansk pitbullterrier och staffordshire bullterrier.
Regeringen har inte varit passiv i frågan om att komma tillrätta med problemet med farliga hundar, utan lagen om tillsyn över hundar och katter trädde i kraft den 1 januari 2008 efter att en proposition (2006/07:126) lämnats till riksdagen den 20 maj 2007. Den innebär bland annat att polisen kan besluta om att omhänderta en hund när bedömningen görs att ägaren inte har tillräcklig tillsyn. Det blev i och med ändringarna möjligt för polisen att gripa in tidigare och mer kraftfullt. Det går även att förbjuda en person att ha hund, och om denne bryter mot förbudet riskerar personen böter. Regeringen ansåg dock inte att det borde införas ett förbud mot kamphundar och inte heller ett så kallat hundkörkort för att få äga eller hantera vissa typer av hundar. Det går enligt regeringen inte att hänföra farliga hundar till någon särskild hundras, och det är därför bättre med ett regelverk som gör det möjligt att komma tillrätta med enskilda hundägare eller hundar som riskerar att skada omgivningen. Riksdagen instämde i detta ställningstagande i betänkande 2007/08:MJU5 och därefter har ingen officiell omprövning skett i ärendet.
I Danmark har justitiedepartementet i augusti i år beslutat om en översyn som bland annat innebär att överväga ett förbud mot bestämda hundraser. Inriktningen har aktualiserats efter tre grova angrepp inom tre dagar. Det är naturligtvis önskvärt att följa vad utredningen i Danmark kommer fram till. Norge har redan en lag som förbjuder en handfull raser och i Spanien finns regler kring ett speciellt ”hundkörkort” för att få äga vissa raser och kriminellt belastade personer får inte äga dessa raser.
Att det skett utredningar och kommit förslag som är ett steg i rätt riktning i och med propositionen om tillsyn över hundar och katter är naturligtvis positivt. Jag anser dock att de nya bestämmelserna inte har fått tillräcklig effekt och vill att man går vidare och inför ett generellt koppeltvång. Dessutom tycker jag att det är värt att följa vad som sker i Danmark och vad de kommer fram till angående förbud av vissa hundar. Jag anser också att informationen om träning av hundar samt vilka regler som egentligen gäller måste bli bättre. Det borde också återigen övervägas om så kallat hundkörkort för vissa typer av hundar borde införas.