Motion till riksdagen
2009/10:MJ214
av Sten Bergheden och Peder Wachtmeister (m)

Dual fuel-drift


m1325

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om se över reglerna så att det blir tillåtet att bygga om jordbruksmaskiner till dual-fuel drift.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att ge stöd åt gårdar att producera biogas.

1 Yrkande 1 hänvisat till TU.

Motivering

I de miljö- och klimatdiskussioner som råder är det viktigt att vi miljöanpassar även jordbruket och gör det mindre beroende av råolja.

Närliggande gårdar kan exempelvis samarbeta för att göra biogas av stallgödsel, jordbruksavfall och viss trädagröda, t.ex. Luzern. Biogasen kan sedan renas från ”finkel” och svavelföreningar som H2S. Efter torkning och komprimering skulle gasen, som nu består av ca 70 volymprocent energirik metan (CH4) och ca 30 volymprocent koldioxid (CO2) kunna läggas på 200 eller 400 bars gastub och lastas ombord på traktorer och skördetröskor.

Vanliga traktorer och skördetröskor med dieselmotor kan numera byggas om för s.k. dual fuel-drift. Dual fuel innebär att köra samtidigt på två bränslen. Man kan alltså köra samtidigt på biogas, som inte ens behöver vara helt ren, och på dieselolja eller på annat likvärdigt flytande dieselbränsle.

Exempelvis Nynäs slott i Södermanland har låtit bygga om traktorer för sådan dual fuel-drift. De byggdes om för 2–3 år sedan och fungerar utmärkt, och de har gjort det hela tiden.

I somras kom dock nyheten att både Vägverket och Transportstyrelsen var osäkra på om svenska lagar tillåter det här. EU-reglerna kräver bara att jordbruksmaskiner ska ha en dieselmotor (kompressionständning) och det gäller även vid dual fuel-drift. Men de svenska reglerna kan lägga hinder i vägen, och därför behöver nu reglerna ses över. Det ska vara tillåtet att bygga om jordbruksmaskiner till dual fuel-drift, och man borde även få bidrag för att göra det. Dessutom borde man få stöd för att producera biogas på sin gård, eller ihop med närliggande gårdar.

Jordbruket ska självklart vara med och ta ansvar i klimatfrågan, och detta är ett sätt att minska oljeberoendet för svenskt lantbruk.

Stockholm den 28 september 2009

Sten Bergheden (m)

Peder Wachtmeister (m)