Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en ändring av reglerna kring klassificeringen av svenskproducerade viner.
Svenska vinodlare tillåts enligt dagens regelverk inte att ange vare sig årgång eller druva. Samtliga svenskproducerade viner klassificeras istället som bordsviner. Det vore gynnsamt för Sveriges vinodlare att tillåtas ange druva och årgång på vinflaskorna eftersom det ofta handlar om högkvalitativa, dyra viner som på intet sätt stämmer överens med gemene mans uppfattning om ett bordsvin.
EU:s lagstiftning och gällande EG-förordning utgör ramen för enskilda medlemsländer att utforma de egna regelverken för vinklassificering. Det gemensamma regelverket är primärt anpassade för skyddande av ursprungsbeteckning och geografisk beteckning.
Sverige är utan nationella klassificeringsregler. Innebörden för svenska producenter är en begränsning för vad som får anges i produktspecifikationen samt att alla svenska viner klassas som bordsviner. Livsmedelsverket, som är kontrollerande myndighet, har ställt sig positivt till en ändring av reglerna för märkning av svenska viner, så att druvsort och årgång får anges även på viner som saknar ursprungsbeteckning eller geografisk beteckning.
Möjligheten till en tydligare produktspecifikation skulle vara till fördel för svenska producenter. Det kan gynna försäljningen i detaljhandel, restaurang och export. Konsumenten får en bättre information och kännedom om produktens särart. Produktnamn kan bättre skyddas från missbruk och imitation. Det är min mening att vi bör införa nya regler för klassificering av svenska viner som tillåter våra producenter att märka viner efter årgång och druva.