Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den nya planerade havsmiljömyndigheten och den myndighet som eventuellt fortsättningsvis ska svara för fiskeriförvaltningen, bör lokaliseras till Göteborg.
Den 10 september 2009 tog regeringen beslut om att en ny havsmiljömyndighet ska bildas för att stärka och effektivisera arbetet med hav och vatten. Folkpartiet har länge drivit på för att få en bättre förvaltning av havsresurserna i en gemensam myndighetsram istället för att ha området uppdelat på olika myndigheter.
Delar av Naturvårdsverket, Fiskeriverket och de fem vattenmyndigheterna ska läggas samman till en myndighet. Enligt utredningsdirektivet ska utredningen vara klar den 1 februari 2010 för att den nya myndigheten ska kunna vara i drift den 1 januari 2011, då Fiskeriverket läggs ned.
Den nya myndigheten får ansvaret för planeringen av den ekonomiska zonen enligt utredningsdirektiven. Däremot är det upp till utredaren att föreslå de exakta kompetensområdena, t.ex. sjöfart, för den nya havsmiljömyndigheten. Den nya myndigheten föreslås hamna under Miljödepartementet. Däremot vill regeringen att vissa av Fiskeriverkets verksamheter blir kvar under Jordbruksdepartementet, däribland fiskeriförvaltning, fiskerikontroll och vattenbruk.
Vad gäller lokaliseringen anser jag att regeringen redan nu bör göra klart att den nya myndigheten bör placeras i Göteborg. Det finns många goda skäl för detta:
Den höga och breda kompetens som redan finns inom nuvarande Fiskeriverket i Göteborg måste tas tillvara. För alla inblandade är det viktigt att regeringen kommer med en signal om lokaliseringen till Göteborg så tidigt som möjligt, annars riskerar dagens kunniga och kompetenta personal på Fiskeriverket att fly i jakt på andra arbeten.
Göteborg har idag endast sex huvudkontor för statliga myndigheter och verk: Andra AP-fonden, Fiskeriverket, Göteborgs universitet, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Sjätte AP-fonden och Statens museer för världskultur. Detta i jämförelse med Stockholm som har runt 128 huvudkontor, Uppsala 11, Solna 10, Norrköping 5 och Karlskrona 6. Det skulle vara förödande för arbetsmarknaden för samhällsvetare om Fiskeriverket lades ner och inte ersattes av en annan myndighet.
Göteborg är en levande kuststad med en levande skärgård, en fiskhamn och Nordens största godshamn. Dessutom bör man påtala de fördelar och mervärden som kan uppnås genom samlokalisering med Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet och närheten till andra marina forskningscentrer. En ny havsmiljömyndighet har dessutom stor möjlighet att dra fördel av det marina näringslivsklustret i Västsverige.
Skulle utredaren landa i att två myndigheter bör bildas, dvs. en separat för fiskeriförvaltningen, bör dessa två myndigheter samlokaliseras så att samarbete och koordinering underlättas för att uppnå en helhetssyn. Det vore olyckligt om beslut på den ena myndigheten gick stick i stäv med beslut på den andra myndigheten.