Motion till riksdagen
2009/10:Kr298
av Agneta Berliner och Birgitta Ohlsson (fp)

Unga hbt-personers hälsa


fp1131

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om unga hbt-personers situation och vad som behöver göras för att förbättra deras hälsa.

Motivering

Alla ska kunna leva det liv de vill oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. Men fortfarande råder stor okunskap om hbt-personer och deras situation på många håll i vårt samhälle. Förtryck, diskriminering, våld och trakasserier är alltför vanligt och resulterar i att många unga hbt-personer har det sämre än heterosexuella avseende psykisk, fysisk, sexuell och social hälsa.

Statens folkhälsoinstitut presenterade i somras en ny sammanställning av hälsosituationen bland unga hbt-personer mellan 16 och 29 år. Sammanställningen bygger på uppgifter ur den nationella folkhälsoenkäten år 2005 och 2008 och visar en fortsatt mycket oroande situation med bland annat en fördubblad och i vissa fall en trefaldigad ökad risk för stress, ångest, självmordstankar och nedsatt psykiskt välbefinnande:

Det är positivt och välbehövligt att flera initiativ tagits de senaste åren för att öka kunskapen om homo- och bisexuellas och transpersoners situation. Vad gäller transpersoners situation finns ett särskilt behov av ytterligare åtgärder, eftersom de flesta tidigare översikter har inriktat sig enbart på frågor kring sexuell läggning.

Folkhälsoinstitutets sammanställning aktualiserar en rad frågor och åtgärder som tidigare diskuterats och föreslagits i olika sammanhang och utredningar. Vi tänker bland annat på

För att få ökad kunskap åtgärder som leder till bättre hälsa för unga hbt-personer behöver dessutom medel avsättas för tvärvetenskaplig forskning kring unga hbt-personers situation och hälsoproblematik. Till exempel behövs en vidareutveckling av effektiva metoder för att minska diskriminering och negativa attityder.

Ungdomsstyrelsen har regeringens uppdrag att göra en fördjupad analys av hbt-ungdomars hälsa där en viktig del i analysen är att beskriva vilka faktorer som stärker ungdomarnas hälsa. Uppdraget ska avrapporteras i januari 2010. De förslag som framkommer i den utredningen är givetvis mycket viktiga att ta med i det fortsatta arbetet.

Stockholm den 4 oktober 2009

Agneta Berliner (fp)

Birgitta Ohlsson (fp)