Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till hur pris- och löneomräkningen kan utformas på ett mer rättvist sätt än i dag för att motverka urholkningen av anslagen inom kultursektorn.
Uppräkning av anslagen för ökade kostnader för hyror, priser och löner är otillräcklig. En del verksamheter, exempelvis den fria scenkonsten, amatörkulturens centralorganisationer, arrangörer, litteratur- och tidskriftsstödet liksom hemslöjden, får ingen uppräkning alls. Ekonomin har under många år gröpts ur, och de får allt svårare att överleva.
I en del fall höjs dessa anslag, men då kallas det för reform och urgröpningen ökar på grund av att även reformen ska finansieras med de otillräckliga uppräkningarna.
På utgiftsområdet 17 ”Kultur, medier, trossamfund och fritid” omfattar 2010 drygt 11 362 miljoner kronor. Av denna summa har 8 854 miljoner kronor blivit uppräknade med pris- och löneuppräkning. Uppräkningssumman ligger på 280 miljoner kronor och motsvarar ca 3,16 procent. Av dessa har 46,4 miljoner kronor omprioriterats med en generell neddragning på 1,5 procent.
Detta ger felaktiga förväntningar. Uppräkningen är beräknad på föregående års pris- och löneförändringar och ska täcka de omkostnader som redan inträffat. De verksamheter där man gör en generell neddragning drabbas dubbelt, bland annat för föregående års kostnadsökningar och de kostnadsökningar som inträffar i år.
I årets budgetproposition avser regeringen att göra enbart en översyn av försvarsprisindex (FPI) vilket är en speciell pris- och löneomräkningsmetod som tillämpas på försvarets anslag.
När allianspartierna (m, fp, c, kd) var i opposition krävde de i juni 2006 att de fria grupperna och Teateralliansen ska omfattas av en årligen återkommande pris- och löneomräkning. De skrev i en gemensam reservation att regeringen dessutom bör ”ta ett helhetsgrepp kring inflationssäkringen av anslagen på hela kulturområdet”.
I en interpellation den 30 mars 2007 om pris- och löneuppräkning för kultursektorn svarade Kulturministern:
Självklart ska det man säger i opposition också gälla. Anslaget till de fria grupperna och Teateralliansen ska omfattas av PLO och att regeringen borde ha ett helhetsgrepp över denna fråga. Detta avser vi att genomföra.
Kulturministern kunde emellertid inte ge någon tidsplan för när regeringen skulle genomföra de utlovade förändringarna.
Vänsterpartiet återupprepar kravet på att regeringen ska göra en uppföljning av de utredningar som riksdagens utredningstjänst (RUT) och Kulturrådet gjort och att regeringen ges i uppdrag att återkomma med förslag till hur pris- och löneomräkningen kan utformas på ett mer rättvist sätt än i dag för att motverka urholkning av anslagen inom kultursektorn. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.