Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om komplettering av Marinmuseum i Karlskrona med ett ubåtsmuseum.
I utredningen ”Försvar i förvar” fastställd av riksdagen i december 2007 framhålls bl.a. vikten av att skapa framtidens nationella samlingar från efterkrigstiden och det kalla kriget. Insamlingen skall ske av museimyndigheterna. De förväntat höga anskaffningskostnaderna skall enligt utredningen hanteras genom anslagsanpassningar efter verksamhetsdialog.
Ett sådant exempel är Statens försvarshistoriska museer (SFHM) som i sitt budgetunderlag för 2009–2011 skriver: ”De ramökningar som bedöms nödvändiga för flygvapenmuseet 1 mkr från 2009 och ytterligare (5) mkr från 2010. Viss extern finansiering och ökade entréintäkter har därvid beaktats.”
Statens maritima museer (SMM) har i sitt budgetunderlag för 2010–2012 äskat en anslagshöjning om 3 mkr för satsningar på kalla krigets historia vid Marinmuseum i Karlskrona.
Att hitta en finansieringslösning med flera intressenter enligt ovan kan ge en unik möjlighet att bevara en svensk ubåt som var operativ under kalla krigets senare år. Ubåten Neptun och hennes besättningar deltog bl.a. vid U137-kränkningen, bevakningen av Sovjetunionens landstigningsövning Zapad 81, samt otaliga ubåtsjaktoperationer m.m. Denna chans att, för lång tid framöver till låg underhållskostnad, bevara en viktig del av vårt säkerhetspolitiska kulturarv återkommer aldrig mer.
Ubåtshallen med de två museiubåtarna blir världsunik. Projektet är en fortsatt utveckling och förädling av Marinmuseum, vilken bör resultera i att Marinmuseums roll inom det svenska och europeiska kulturetablissemanget stärks.
Vi anser att entreprenörskap och kreativitet behövs även inom kulturområdet. Det är också väsentligt att främja kreativa kulturprojekt som karaktäriseras av att man gör något som inte tidigare har gjorts eller inte finns i Nordeuropa. Rätt genomfört blir detta en väsentlig del i en historiesatsning som aktivt kan bidra till folkbildningen.