Motion till riksdagen
2009/10:Kr274
av Kristina Zakrisson m.fl. (s)

Kultur som resurs för regional tillväxt


s40011

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kulturen som resurs för regional tillväxt.

Motivering

Kultur i alla dess former bidrar till att berika människors liv. Det gäller alla skeden i livet och i alla delar av landet, och ska så vara. Kulturen är viktig för yttrandefriheten och därmed för demokratin. Kulturpolitiken har därmed en avgörande roll för att skapa reella möjligheter för alla till delaktighet i kulturlivet, kulturupplevelser och eget skapande.

Det är viktigt att kulturen, särskilt i skogslänen med långa geografiska avstånd, finns tillgänglig även utanför residensstäderna. Kostnader för resor och övernattning leder till att många avstår från kulturaktiviteter. Människor, oavsett bostadsort, ska ha möjlighet att utöva kultur och ta del av kulturupplevelser. Till detta behövs nationellt ansvar för en sammanhållen kulturpolitik i hela Sverige.

Kulturen har både ett egenvärde och ett kommersiellt värde. Men det som är kommersiellt gångbart i storstäder är inte alltid det i glest bebyggda delar av landet. Därför är de regionala kulturinstitutionerna viktiga. Det är via dessa som sammanvägningen mellan egenvärde och kommersiellt värde kan göras så att det gagnar människorna i den egna regionen. Särskilt viktigt är att kulturen når barn och ungdomar, exempelvis genom skolan.

Det är angeläget att de befintliga regionala kulturinstitutionerna bevaras och framför allt får möjlighet att utvecklas. Den nyskapande kulturen måste ges en plats i hela landet. En större andel av det statliga kulturstödet bör därför fördelas via och till de regionala kulturinstitutionerna.

Kulturen har en självklar roll i den regionala utvecklingen, eftersom möjligheter till kulturupplevelser stärker regionens attraktionskraft. En ort med ett aktivt kulturliv ger hög livskvalitet, vilket lockar unga att stanna kvar på orten i stället för att söka sig till storstaden. Det kan också vara en avgörande faktor för att ett företag väljer att etablera sig på landsbygden.

Ett aktivt kulturliv bidrar också till att stimulera entreprenörer till lokala insatser och att utveckla nya produkter. Genom att skapa nya former för mötesplatser mellan människor, till exempel nätverk mellan företagare och aktiva kulturskapare, kan kreativiteten utvecklas hos bägge parter.

Kultur kan därmed bidra till att stärka både den bofasta befolkningen och näringslivet – inte minst besöksnäringen – i alla delar av landet. De statliga kulturinstitutionerna bör därför ges ett tydligt uppdrag att aktivt medverka i sådana utvecklingsprocesser, vilket måste ske i samverkan med regioner och kommuner.

Film i Väst och Filmpool Nord är goda exempel på regionala produktions- och resurscentra som har haft en stor betydelse för regionen. Värmlandsoperan drar publik från hela landet och utgör därmed en magnet för såväl näringslivet som övriga samhället. Detta är bara ett par exempel på samhällsstödd kultur som på ett förtjänstfullt sätt breddat den traditionella arbetsmarknaden samtidigt som de har berikat det regionala kulturlivet.

Tillgång till kulturlivet handlar inte alltid om omfattande investeringar och stora projekt. Det kan handla om en relativt enkel sak som att det finns biografer över hela landet. Teknikskiftet till digitala visningsanläggningar har gjort det möjligt för fler människor att till exempel se operaföreställningar från New York direkt på hemorten. Ett statligt stöd kombinerat med regionala och kommunala pengar kan möjliggöra fortsatt utveckling. I tider, när landets kommuner och landsting kämpar med stora ekonomiska problem, är statens ansvar särskilt stort.

Stockholm den 30 september 2009

Kristina Zakrisson (s)

Berit Högman (s)

Hans Unander ()

Sinikka Bohlin (s)

Jasenko Omanovic (s)

Marie Nordén (s)

Helén Pettersson i Umeå (s)