Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ansluta det svenska fäbodbruket som världsarv.
Det svenska fäbodbruket har anor långt tillbaka i historien och är ett kulturarv som fortfarande har livskraft, även om det är i en liten skala. Bara i Gävleborgs län fanns en gång i tiden 18 000 fäbodar, medan det nu finns ungefär 230 brukare i hela landet.
Dessa är dock mycket aktiva i arbetet för att hålla det unika kulturarvet levande. Detta gör de bland annat genom de nationella fäbodriksdagarna där de aktiva brukarna får en chans att utbyta erfarenheter och visa upp sina verksamheter för varandra.
Fäbodbruket är dock inte något som bara angår de som är aktiva brukare. Det är också en del av det svenska kulturarvet och dessutom en omistlig del av turismen, då de levande fäbodarna årligen lockar många både svenska och utländska turister.
För att ytterligare betona fäbodbrukets värde att bevara och utveckla finns ett stort intresse att ansluta det till Unescos världsarvslista. Idag arbetar flera svenska myndigheter med att undersöka möjligheterna att uppnå detta mål.
Vi önskar att fäbodbrukets bevarande och utveckling, liksom i slutändan en anslutning till världsarvslistan, ska stödjas aktivt av regeringen.