Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Svenskt Friluftsliv, som är en sammanslutning av 21 medlemsorganisationer, själv ska fördela det statliga stödet mellan de olika medlemsorganisationerna.
Svenskt Friluftsliv är en paraplyorganisation för 21 friluftsorganisationer i Sverige med nära två miljoner medlemmar.
Uppgiften är att bevara och utveckla förutsättningarna för det svenska friluftslivet genom att
värna allemansrätten
stärka den långsiktiga finansieringen för friluftsorganisationerna
?höja friluftslivets status i samhället
förbättra folkhälsan.
Målet är självklart att människor i Sverige ska ha möjlighet att utöva ett aktivt friluftsliv, idag och i framtiden.
Det är så enkelt att ta allt för givet. Alla friluftsorganisationerna har alltid funnits och så ska det förbli. Det är svårt att engagera ledare och svårt med ekonomin. Det här leder till att flera av organisationerna har svårt att överleva och att friluftslivets infrastruktur håller på att falla sönder. Vi måste få till ett friluftslyft nu.
Friluftslivet får idag 25 miljoner kronor i statligt stöd. Idrotten och friluftslivet går hand i hand och är viktiga för att sätta människor i rörelse och för ökad folkhälsa i Sverige. Det finns absolut inga motsättningar mellan idrotten och friluftslivet – tvärtom. Vi vet att många börjar i friluftslivet för att gå vidare till idrotten och sedan tillbaka till friluftslivet igen. För många är det skönt att utöva fysiska aktiviteter utan krav på prestation och tävling, medan det för andra är just tävlingsmomentet som är viktigt. Friluftslivet skulle kunna bredda basen för svensk idrott. För varje miljon i stöd till friluftsorganisationerna kan flera tusen barn få komma ut i naturen och testa olika aktiviteter.
Det krävs ett nytänkande från politiskt håll så att paraplyorganisationen själv får ökat ansvar att fördela det statliga anslaget. Den är den som har den största kännedomen.